Хохлач

Хохлач відноситься до сімейства справжні тюлені. Мешкає в північних морях біля Гренландії. Прекрасно адаптований до холодного суворого клімату Арктики. Особливо багато цих тюленів біля острова Ян-Маєн в Гренландському морі, в районі півострова Лабрадор, протоці Девіса, затоці Св. Лаврентія. Представники виду схильні до міграції. Окремі особини допливають до Канарських остовом і Гваделупи. Як вони там виявляються – тут ніякого наукового пояснення немає.

Зрілі самці досягають у довжину 2,6 метра. Важать 280-300 кг. Найбільш великі особини досягають ваги в 410 кг. Самки помітно дрібніше. Їх довжина не перевищує 2-х метрів, а вага сягає 145-280 кг. Основний колір шкури світло-сірий. Він розведений темними плямами, які мають неправильну форму. Голова темніше іншої частини тіла і не має плям.

Відмінною особливістю самців є наявність надувного шкірного мішка на голові. Він починає розвиватися з 4-річного віку. У звичайному спущеному стані мішок висить між очима над верхньою губою. Роздувається і здувається, коли тюлень збуджений. У лівій ніздрі у статевозрілих самців є розоватая носова мембрана. Звір її надуває для залучення самок в шлюбний період. При цьому права ніздря закривається спеціальним клапаном, а з лівої надходить повітря, який і надуває рожевий мішок. При струшуванні він видає різні звуки.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період проходить в строго певних місцях. Це затоку Св. Лаврентія, водна акваторія на схід від Ньюфаундленду, протоку Девіса між Гренландією і Землею Баффіна, район острова Ян-Маєн. Хохлач не утворюють постійних пар, хоча деякі самці спаровуються тільки з одними і тими ж самками. Більша ж частина практикує зв’язок з декількома самками.

Дитинчата народжуються на льоду з середини березня до початку квітня. У довжину досягають 1 метра і важать приблизно 20-25 кг. Самка виробляє світ одного дитинчати. Зверху він має синьо-сіру шкуру (нерки), а живіт блідо-кремового кольору. Період лактації короткий і складає всього тиждень. За цей час новонароджений подвоюється в розмірах, так як молоко надзвичайно жирне і поживне. Перша линька проходить через 14 місяців після народження з червня по серпень. Статева зрілість настає у самок в 3-6 років, у самців в 5-7 років. У дикій природі хохлач живе 30-35 років.

Поведінка та живлення

Живлення здійснюється на глибині 100-600 метрів. Тривалість занурення становить 5-25 хвилин. Максимальна глибина занурення доходить до 1000 метрів, а максимальний час під водою становить 50 хвилин. Поза періодом розмноження хохлач живуть на самоті. По відношенню один до одного можуть проявляти агресію. Мігрують на великі відстані. У липні проходить линька. На цей період звірі об’єднуються у великі стада. Після линьки стада розпадаються аж до кінця зими, коли настає період розмноження.

Раціон харчування в основному складається з ракоподібних і такої риби як палтус, оселедець, тріска, мойва, морський окунь. З’їдаються також кальмари, мідії і морські зірки. У зимовий період основний рибою вважається мойва. А ось влітку велику частину раціону складає окунь. В цілому, дієта цих тюленів багата жирними кислотами і ліпідами. Чисельність виду в цілому стабільна. З 1972 року хохлач охороняється законом про захист морських ссавців.

Посилання на основну публікацію