Ведмежий макак

Ведмежий макак являє собою вид, що входить в рід макаки сімейства мартишкових. Мешкає мавпа в північно-східних районах Індії, на півдні Китаю, в північно-західній частині Малайського півострова, в Бірмі, Бангладеш, В’єтнамі, Таїланді. Життя даного виду в дикій природі досліджена погано. Про поведінку цих тварин відомо зі слів місцевого населення і зі спостережень за мавпами, що містяться в неволі. Чисельність даної популяції невідома.

Шерсть довга, густа і має темно-коричневий колір. Морда яскраво-рожева і безволоса. З роками морда темніє до коричневого або майже чорного кольору. При цьому у літніх самок і самців на голові спостерігається облисіння. Хвіст короткий, шерсть на ньому не росте. Довжина відростка варіюється в межах від 3 до 7 см. Защічний мішки добре розвинені.

Статевий диморфізм проявляється в розмірах. Сильна половина крупніше слабкою. Довжина самців досягає 50-65 см при масі тіла 9,5-10 кг. Самки в довжину доростають до 48-60 см при вазі 7,5-9 кг. Також у самців є добре розвинені ікла. Їх в основному використовують в соціальних цілях для встановлення лідируючого положення. Живуть представники виду на землі. Дитинчата з’являються на світ з білим хутром. З віком він темніє.

Вагітність триває 6 місяців. На світ з’являється 1 дитинча. Молочне годування триває близько 2-х років. Статеве дозрівання наступає у віці 5-6 років. Самці, ставши статевозрілими, залишають рідний колектив. Молоді самки залишаються зі своїми матерями. Живе ведмежий макак в дикій природі орієнтовно 30 років.

Мешкають представники виду в тропічних вічнозелених лісах на висоті до 1500 метрів над рівнем моря. Зустрічаються також в субтропічних лісах на висоті до 2500 метрів над рівнем моря. Уникають посушливих районів. Живуть групами по 40-50 особин. У таких колективах дотримується жорстка ієрархія. Активні мавпи з світанку. До полудня вони подорожують і годуються. У середині дня група відпочиває в тіні. Це час витрачається в основному на догляд один за одним. У другій половині дня годування триває до вечора. Сплять представники виду в кронах великих дерев або на скелях.

Раціон харчування змішаний. Основну його частину складають фрукти. З’їдаються також насіння, квіти, коріння, лисяча, великі комахи, їх личинки, жаби, прісноводні краби, пташині яйця, пташенята і дорослі птахи. Іноді ведмежі макаки здійснюють рейди на кукурудзяні поля і на поля, де виростають інші плодові культури. Зазвичай у пошуках їжі мавпи проходять в день від 2 до 3 км. У сезон дощів годуються, як правило, на одному місці, так як в цей період корму багато. У разі небезпеки тварини рятуються на деревах, а так постійно знаходяться на землі. Даний вид відноситься до уразливим. Це означає, що чисельність популяції поступово скорочується.

Посилання на основну публікацію