1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Географія
  3. Тварини Антарктиди — опис, назва і список

Тварини Антарктиди — опис, назва і список

Антарктика – це не просто суворі кліматичні умови та велика кількість древніх льодів. Це ще й абсолютно особливий світ, населений унікальними мешканцями.

Тварини Антарктиди надзвичайно різноманітні. Є серед них деякі види ссавців-жителів водних глибин. В області вічної мерзлоти зустрічається безліч незвичайних і рідкісних птахів, а також молюсків, безхребетних.

Загальна характеристика фауни

Клімат континенту дуже суворий, тому постійно проживати тут здатні лише одиниці. Ось чому більша частина місцевої фауни мігрує. В Антарктиці багато ендеміків – тобто видів, що мешкають виключно на цій території. Інші особливості світу тварин:

  • У зв’язку з тим, що історія освоєння континенту триває менш як 200 років, живі істоти не звикли боятися людей, лише відчувають до них пекучий інтерес.
  • Пристосовані до виживання в умовах мінусових температур і нетающих льодовиків.
  • Добре переносять дуже сухий Острів континенту.
  • Тіло часто дуже жирне, це сприяє зниженню тепловтрат.
  • Глибоководним жителям притаманні гігантські розміри.

Ось які тварини живуть в Антарктиді – пристосовані до екстремальних умов. Вони вважають за краще освоювати прибережні території, уводах мешкає понад 10 видів китів і китоподібних. Загальна кількість видів – понад 230. До них відносяться гігантські Ссавці і невеликі за розмірами морські огірки, равлики, черв’яки.

Вивчаючи білий материк, людина завіз на нього домашніх кішок і собак, оленів, корів і кіз, овець і свиней. Однак ці тварини так і залишилися чужорідними елементами; без турботи людей вони приречені на загибель.

Основні Ссавці

Розглядаючи, хто живе в Антарктиді з тварин, перш за все слід назвати китів. Ці гіганти можуть важити більше сотні тонн, проте в якості середовища проживання вибрали воду. У далекому минулому предки китів ходили по суші. Але якщо всі інші живі організми покинули воду і вибралися на материк, то кити надійшли з точністю до навпаки — повернулися в океан.

Характерні особливості цих мешканців:

  • Дихають киснем, відносяться до ссавців.
  • Відрізняються розумом, складною соціальною організацією життя.
  • У перекладі з грецької мови слово “кит” означає “страшне чудовисько”.
  • Здатні плавати навіть у крижаній воді завдяки товстому жировому шару.
  • Скелет кита окремими моментами нагадує людський.
  • Можуть не спати більше сотні діб.
  • Вага мови синього кита – понад 4 тонни.

До числа мешканців Антарктиди відносять ті види китів, що припливають до берегів крижаного континенту хоча б на час. Це сині, Південні гладкі, кашалоти, горбаті, фінвали, касатки.

Котики і леопарди

У список тварин, які вибрали в якості місця проживання суворий материк, відносяться і котики. Це кергеленський морський котик і морський леопард. Котики-родичі вухатих тюленів, своїм зовнішнім виглядом нагадують гігантських розмірів пса. При необхідності вони можуть пыдыймати свою чималу вагу передніми ластами. Маса самців – більше 200 кг, самки набагато менше і легше. Мають сіро-коричневе хутро, головною прикрасою самця вважається чорна грива. Підшерсток створений таким чином, що затримує повітря. Завдяки цій особливості тварина не мерзне у воді.

Морський леопард має хутро, прикрашений різними за формою і розміром плямами, звідси і видова назва. Вважається одним з найбільших антарктичних хижаків. Самці досягають в масі 300 кг, самок — до 500 кг. Відносяться до всеїдних, вживають в їжу риб, птахів, молюсків, дитинчат тюленів — будь-яка тварина, яку вдалося зловити і вбити. До тривалого перебування під водою не пристосовані, тому вважають за краще триматися ближче до поверхні.

Різні види тюленів

Дорослому і дитині буде цікаво познайомитися з різними різновидами тюленів – ще одними представниками місцевої фауни. Мешкають тут Тюлені-крабоїди, яких відносять до числа найбільш великим місцевих ссавців. Середня довжина тіла-близько 2,5 метра. Вони ведуть одиночний спосіб життя, проте при необхідності утворюють невеликі колективи — сім’ї. Попри свою назву, крабоїди не вживають в їжу крабів. Основу їх раціону становить арктичний криль (понад 90%), а також невелика кількість молюсків, риби.

На зображенні можна подивитися, як виглядає тюлень Уедделла: вага близько 450 кг, Довжина — 3-3,3 метри. Віддає перевагу в якості корму рибу, безхребетних. Володіє унікальною здатністю занурюватися на глибину понад 500 метрів і проводити там майже півтори години.

Гіганти зі світу тюленів – південні морські слони – також запливають до берегів засніженого материка. Вага самців становить понад 3,5 тонн, самки важать до 800 кг.

Світ літаючих пернатих

Птахи Антарктиди дуже різноманітні, є серед них і літаючі, і знамениті пінгвіни. До першої групи выдносяться:

  • Крячка. Це невелика світло-сіра пташка в чорній “шапочці”. Кормом їй служить криль і морська риба.
  • Синьоокий баклан. Єдиний представник бакланових, який водиться в льодах Антарктики. Відрізняється яскравим відтінком райдужки і насичено-жовтим забарвленням дзьоба. Здатний пірнати на глибину більше сотні метрів.
  • Житній білий. Веде наземний спосіб життя, перетинчастих лапок у житнього немає, тому їжу добувати під водою вона не може. Птах краде криль і рибу у більш щасливих мисливців, харчується падаллю, фекаліями, розоряє чужі гнізда.
  • Буревісник сніговий. Білосніжний птах з чорними очима. Розміром не більше голуба, вага – близько 300 грамів. Віддає перевагу триматися ближче до моря, щоб завжди мати можливість добувати улюблені ласощі – криль.
  • Мандрівний альбатрос – гість Антарктиди, застати його там непросто. Це птах з гігантським розмахом крил, здатна безперервно летіти понад 10-20 діб і долати десятки тисяч кілометрів. Харчується рибою і молюсками, вважає за краще нічне полювання, глибоко занурюватися у воду не може.

Різновиди пінгвінів

Опис тваринного світу Антарктики немислимо без розповіді про пінгвінів. Тут їх три види: імператорські, королівські і субантарктичні.

Імператорські – найбільші в світі, вага їх досягає 30-40 кг, зріст — до 1,5 метра. Мають дуже елегантне забарвлення: чорні спина і голова, білий живіт, Жовті груди. Ділянки в районі вух пофарбовані в насичено-червоний. Крила, як і У інших пінгвінів, перетворені в ласти. Харчуються рибок, молюсками, здатні пірнати і залишатися під водою понад 15 хвилин. Механізми захисту від морозу:

  • товстий шар підшкірного жиру;
  • здатність знижувати гемоглобін;
  • жорсткий кістяний скелет;
  • Пуховий підшерсток.

Не менш добре адаптовані і королівські пінгвіни. Їх зріст – близько метра, вага — 15-18 кг. Відрізняються яскравим оперенням, іншими зовнішніми особливостями нагадують імператорських. Як корм воліють рибу.

Субантарктичний або папуанський пінгвін відрізняється від усіх інших широким білим «краваткою» і яскраво-помаранчевим дзьобом. Крім того, має найдовший серед пінгвінів хвіст.

Криль і комахи

Крім птахів і ссавців, на території крижаного континенту є й інші живі істоти, зокрема, антарктичний криль — улюблені ласощі китоподібних. Це невеликі рачки, що мешкають колоніями в кілька десятків тисяч особин на один м3. Розміри однієї особини:

  • довжина – до 6 см;
  • вага – до 3 г;
  • тривалість життя-5-6 років.

Це найважливіший вид в екосистемі Антарктики, а можливо – один з найдавніших на планеті. Якщо взимку крилю бракує харчування, він починає поглинати власне тіло, одночасно з цим омолоджуючись. Такий приклад дивного механізму виживання в екстремальних умовах.

Є на материку і комахи – Belgica antarctica (білокрилий комар), це єдиний вид, здатний до виживання в суворих умовах. Довжина тіла – 2-5 мм, забарвлення чорний, здатний поглинати тепло. Комаха не загине, навіть якщо залишиться без доступу кисню на тиждень. Однак температура нижче -15 ° C для нього критична. Літати не може, зате зберігає життєздатність навіть після повної заморозки.

Зустрічаються тут і дрейфуючі морські павуки, нерідко досить значних розмірів – до 40 см.

Такі основні мешканці неласкавого континенту. Вони дивним чином пристосувалися до суворого середовища існування. Більш того, багато хто прагне сюди в пошуках улюблених ласощів — криля, якого тут дуже багато.

ПОДІЛИТИСЯ: