1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Географія
  3. Собачий кузу

Собачий кузу

Собачий кузу є споконвічним мешканцем Східної Австралії і входить в рід кузу, утворюючи окремий вид. Живуть ці тварини в східних і південно-східних районах Квінсленда, на сході Нового Південного Уельсу, а також у східних районах Вікторії. Живуть в різних типах вологих лісів і охоплюють широкий спектр різноманітних кліматичних умов. Це вказує на здатність хорошої адаптації до змінюється клімату.

Зовнішній вигляд

Шкура має сірий або темно-сірий колір. Вовняний покрив густий і товстий. Забарвлення майже не змінюється в залежності від регіонів проживання звірків. Вуха середнього розміру, хвіст покритий хутром і становить половину від загальної довжини тіла. Вага дорослих особин варіюється в межах від 2,5 до 4,5 кг. Загальна довжина тіла разом з хвостом становить 75-90 см. На внутрішній частині шиї під щелепою розташовуються залози, які виділяють пахучий секрет. У самок є добре розвинені і відкриваються вперед сумки для носіння дитинчат. У них новонароджені проводять перші місяці життя.

Розмноження і тривалість життя

Представники виду територіальні, тобто кожна особина має свою територію. При цьому ділянки самців і самок знаходяться не тільки поруч один з одним, але й перекриваються. Це значно полегшує пошук партнерів в шлюбний сезон. Період розмноження припадає на весну або осінь. Максимальна кількість новонароджених фіксується з березня по квітень.

Вагітність триває 15-17 днів. У посліді налічується 1 дитинча. Він абсолютно безпорадний. У нього вистачає сил лише забратися в сумку матері і присмоктатися до соска. У такому стані малюк знаходиться 5-6 місяців, а потім покидає сумку, але продовжує харчуватися молоком ще 3-5 місяців. До 1,5-2 років дитинча залишається з матір’ю, а потім покидає її і створює свою територію. Статева зрілість у самок наступає в 2 роки, у самців в 3 роки. У дикій природі собачий кузу живе в середньому 7 років. Максимальна тривалість життя у самок становить 17 років, у самців 12 років.

Поведінка та живлення

Представники виду виявляють активність у нічний час. Основну частину часу проводять на деревах. Ведуть одиночний спосіб життя, рідко об’єднуються в пари. Днем відпочивають в дуплах, а ніч спускаються на землю і шукають корм серед чагарників, хмизу, колод. Тварини добре плавають, мають прекрасні слух і нюх. Раціон харчування складається з рослинної їжі. Це фрукти, трава, листя, а також кора дерев. Крім цього, поїдаються комахи, але в набагато меншій кількості.

Природоохоронний статус

Собачі кузу широко поширені по всьому ареалу свого проживання. У той же час в деяких областях чисельність даної популяції регулюється, так як звірята вважаються шкідниками і наносять певний шкоди навколишньому природі. Їх хутро раніше цінувався дуже високо, але в даний час він не користується комерційним попитом.

ПОДІЛИТИСЯ: