Рудий кенгуру

Рудий кенгуру або рудий велетенський кенгуру відноситься до роду велетенські кенгуру і є найбільшим представником сумчастих не тільки в Австралії, де мешкає, але і у всьому світі. Даний вид живе на землях Західної та Центральної Австралії. Ці великі області включають в себе чагарникові, деревно-чагарникові савани, а також пустелі. Тобто місцевість суха і відкрита з деревами для тіні.

Зовнішній вигляд

Тварина крупне із загостреними вухами і квадратної мордою. Передні лапи невеликі, задні потужні і м’язисті. З їх допомогою тварини пересуваються стрибками. Хвіст сильний. Використовується він в якості третьої опори. Самці стрибають у довжину на 8-9 метрів і в висоту на 1,2-1,9 м. Самки дрібніші представників сильної статі, тому їх стрибки менш вражають. Під час руху тварина може розвивати швидкість 65 км / ч.

Довжина тіла самців становить 1,3-1,6 м без хвоста. Хвіст додає ще 1-1,2 м до загальної довжини тіла. Самки в довжину досягають 85-105 см при довжині хвоста 65-85 см. Важать вони від 20 до 40 кг. Вага самців дорівнює 55-90 кг. Якщо тварина стоїть, то його зріст становить в середньому 1,5 м. Зрілі самці доростають до 1,8 м. Найбільший офіційно зафіксований зріст дорівнює 2,2 м при вазі 91 кг. Хутро короткий. У самців він червоно-коричневий, на кінцівках помітно блідіше. У самок шкура сіро-блакитна і має коричневий відтінок. Нижня частина тулуба світло-сіра. Очі у представників виду влаштовані так, що їх огляд становить 300 градусів.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження триває цілий рік. У самки вироблена здатність затримувати пологи дитинчати, поки попередній не покине сумку. Це, так звана, ембріональна діапауза. Вагітність триває 33-34 дня. У посліді налічується 1 дитинча. Він голий і сліпий, а його довжина становить 2 см при вазі 1 м Новонароджене чіпляється за хутро матері і заповзає в сумку. Тут він присмоктується до соска. Всього їх в сумці налічується 2.

У сумці малюк сидить 70 днів і за цей час виростає і покривається шерстю. Він починає робити короткі вилазки з материнської сумки. Повністю покидає сумку у віці 8 місяців. Самка тут же народжує другу дитинчати. Той прикріплюється до 2-го соску. А перший підгодовується з 1-го соска до року. При цьому для новонародженого організм самки виробляє більш поживне молоко, а для дорослого дитинчати менш жирне. Статева зрілість у самок настає у віці 15-20 місяців, у самців у віці 20-24 місяців. У дикій природі рудий кенгуру живе 20-22 роки. Максимальна тривалість життя становить 27 років.

Поведінка та живлення

Тварини живуть групами, в яких налічується в середньому 10 особин. В основному це самки з потомством і пара-трійка самців. У районах, де багато корму, збирається велика кількість рудих кенгуру. Іноді їх чисельність може доходити до 1,5 тис. Спосіб життя сутінковий і нічний. Протягом дня звірі відпочивають. Вони осілі і живуть весь час в межах певної території. Переміщаються лише у разі відсутності корму. Такі переміщення можуть становити десятки і навіть сотні кілометрів.

Молоді самці влаштовують ритуальні бої один з одним, щоб забезпечити собі лідерство і доступ до самок. При цьому б’ють один одного лапами, спираючись на хвости. Харчування складається з рослинної їжі. Це трава, злаки, квіткові рослини. З’їдаються також листя і кора дерев. Воду представники виду в основному отримують з соковитої зелені.

Природоохоронний статус

Даний вид захищений законодавством. Вбити тварину можна тільки, отримавши дозвіл від влади. Однак звірів гинуть під колесами автомашин, засліплені фарами, а також їх іноді відстрілюють фермери, захищаючи свої сільськогосподарські угіддя. Рижих кенгуру так багато, що на них дозволений комерційний промисел. У рік вбивають до 1500000. Цих тварин. Попитом користуються шкура і м’ясо. Оборот цієї промисловість становить 270 млн. Доларів на рік. У ній задіяно 4 тис. Чоловік. М’ясо містить тільки 2% жиру, а шкура йде на виготовлення шкіри.

Посилання на основну публікацію