1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Географія
  3. Розповідь про білого ведмедя

Розповідь про білого ведмедя

У приполярних районах північної півкулі Землі живуть потужні і красиві білі ведмеді. Територія їх царства майже цілком покрита льодами і снігами, але ведмеді добре пристосувалися жити в таких умовах. Вони навіть йдуть з тих місць, де через потепління лід сильно тане.

Зовнішній вигляд

Самці цих хижаків виростають в довжину до двох з половиною – трьох метрів і важать від трьохсот до тисячі кілограм. Самки – приблизно в 2 рази менше, а новонароджені ведмежата важать всього 450-750 грам!

У клишоногих мешканців Півночі густа і непромокаючий біла шерсть. Вона і товстий шар підшкірного жиру захищають цих звірів від переохолодження в крижаній воді, в заметах, на льоду і при сильному морозному вітрі. Але від яскравого сонця і від старості шерсть у ведмедиків стає жовтуватою, а тих, що живуть в зоопарку може придбати зеленуватий відтінок.

Що допомагає вижити на Півночі

Шерсть покриває лапи білих ведмедів навіть на підошві, щоб вони могли пересуватися по льоду і при цьому не ковзати, не замерзати. Між пальцями є перетинки – це допомагає тваринам прекрасно плавати в пошуках їжі. Велику здобич вони вміють утримувати величезними кігтями.

При своєму великому зрості і вазі ці звірі дуже спритні і швидкі. Зір у них відмінне. Витривалість дозволяє проходити і пропливати десятки кілометрів, коли вони полюють, шукають підходяще місце для відпочинку або проживання.

Спосіб життя і зимова сплячка

Білі ведмеді можуть влягтися в сплячку, тільки не на всю зиму і не щороку. В основному, так надходять ведмедиці, коли чекають появи ведмежат. Вони влаштовують снігові нори і живуть в них кілька місяців, поки малюки народжуються і трохи зміцніють.

Тварини цього виду не створюють пари на довгий час. Зате ведмежата знаходяться поруч зі своїми мамами більше року. Спочатку вони харчуються молоком, а потім вчаться виживати в суворому кліматі і полювати.

Полювання та харчування

На полюванні білі ведмеді чують звуки і чують запахи здалеку, навіть з-під товщі льоду і снігу. Поодинці вони ловлять рибу, терпляче вартують тюленів і моржів, спритно маскуються і підкрадаються до них. Якщо потрібно, пірнають, перевертають крижини. На територію сусідів вони не заходять, і один одному полювати не заважають. Влітку, коли земля трохи відтає, ведмедики харчуються і рослинами – мохом, ягодами.

Це цікаво

Багато що можна дізнатися про природу при вивченні навколишнього світу. Тому і в даному повідомленні не обійтися без цікавих фактів:

  • У своїх володіннях полярні ведмеді здатні пересуватися зі швидкістю до 40 кілометрів на годину. На слизьких крижаних або сніжних схилах вони з’їжджають вниз на животі і в потрібний момент гальмують задніми лапами.
  • Грізні господарі Арктики на волі можуть прожити майже 30 років, а в жодному зоопарку клишоногий дожив до 45 років!
  • На околиці маленького містечка мешканці кілька разів спостерігали, як хитрий ведмедик приходив пограти з собакою, щоб потім пригоститися її обідом.
  • Одного разу вчені простежили за великим подорожжю білої ведмедиці. Вона пропливла без відпочинку майже 700 кілометрів, на це їй знадобилося 9 днів.

Чому білі ведмеді записані в Червону книгу

Білих ведмедів в світі залишалося так мало, що в країнах їх проживання ведмежу полювання давно вже стали забороняти або обмежувати. У Росії таке полювання не дозволене, тільки корінні жителі Чукотки мають на нього право, і шкода від цього не дуже велика. Зараз в нРосії приблизно 5-6 тисяч особин цих тварин, що охороняються, а всього в світі їх близько 25 тисяч.

Кількість полярних ведмедів зменшується також через потепління клімату і сильного танення льодів. З цієї причини все менше стає придатною для життя території, і тварини страждають від нестачі їжі і незвичного для них тепла.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Метеорологічний Зонд