Повідомлення про тварин Тайги

Тайга – це мільйони квадратних кілометрів хвойних лісів з болотами і буреломами. Найбільша зона ландшафту на планеті. Займає територію Азії, Європи, Далекого Сходу. Тайговий клімат вкрай суворий, коротке літо холодні сніжні зими. А ось які тварини пристосувалися до суворого клімату і життя в цих краях, і піде мова далі.

По праву господарем тайги вважається бурий ведмідь. Це потужний і найбільший її мешканець. У розмірах досягає 2 м зросту і 600 кг ваги. Довжина його пазурів досягає 10 см. Тіло покрите густою шерстю, а його м’язи можна порівняти з покришкою автомобіля. Одним ударом лапи він валить лося, незважаючи на зовнішню незграбність здатний по швидкості бігу наздогнати коня. Це всеїдна тварина і більший його раціон рослинна їжа. До зими накопичили достатньо жиру, впадає в сплячку і спить до весни. Ведмежата з’являються взимку в барлозі. Весни вони, вийшовши назовні, слідують за матір’ю. І проводять з нею від півтора до двох років.

Ще один представник тайгових лісів кабарга. Парно копитне тварина представник сімейства кабаргових. Довжина тіла – до 1 м, висота до – 70 см, маса тіла 12 – 18 кг. Рогу у кабарги повністю відсутні, зате у самців є ікла, які виступають з під верхньої губи на 8-9 см. Ще одна особливість самців це заліза виробляє мускус. Улюбленим місцем проживання темнохвойниє лісу з розсипами. Тварина швидке і дуже маневрений здатне на бігу змінювати траєкторію на 900. Раціон харчування лишайники, хвоя дерев, листя і папороті. Кабарга занесена в Червону книгу Росії.

«Санітарів» тайги прийнято називати вовка. Вагою до 80 кг, висота до 1 м довжина тіла 1,05-1,6 м; хвіст 30-50 см. Живуть парами, які утворюють на довгі роки, а на зиму збиваються в зграї. Гострий зір, відмінний слух і нюх робить його прекрасним мисливцем, здатний полює як поодинці, так і зграєю. При сильному голодуванні може за раз з’їсти до 10 кг м’яса, звичайна ж добова норма 2 кг. При необхідності в змозі подолати близько 80 км, за добу долає близько 20 км. Більшою мірою активний вночі. Самка приносить в одному посліді від 3 до 8 цуценят, що народилися важать 300-500 г.

Посилання на основну публікацію