1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Географія
  3. Павіан

Павіан

Павіан відноситься до загону приматів і утворює рід, в якому налічується 5 видів. Примітна ця мавпа тим, що має морду, що нагадує собачу. Всі види живуть в Африці південніше Сахари. Один вид, а саме гамартрома, живе також на Аравійському півострові. Є версія, що дану популяцію в давнину завезли в Аравію люди. Деякі фахівці вважають, що ще 2 види мавп, що мешкають в Центральній і Південній Африці, можна віднести до роду павіанів. Однак у людей ще дуже мало знань про морфологічному, генетичному та поведінковому різноманітності цих тварин. Тому дуже важко прийняти остаточне рішення з даного питання.

Всі представники роду мають довгі собачі писки, потужні щелепи з гострими іклами, близько розташовані очі, густе хутро, крім морди, короткі хвости і сідничні мозолі на сідницях. У всіх видів добре виражений статевий диморфізм. Самки відрізняються від самців формами морд, розмірами, іноді кольором шкури. У самців гамадрилів є великі білі гриви. Самці більші слабкої статі майже в 2 рази. У них також більш потужні ікла. Хвіст у тварин зігнутої форми. Одна третина від основи спрямована вгору, а інша частина звисає вниз.

Розміри залежать від виду. Ці мавпи підрозділяються на ведмежого павіана, гвінейського павіана, Анубіса, гамадрила і бабуїна. Найбільшим вважається перший вид. Довжина тіла у цих тварин може досягати 120 см при вазі 40 кг. Інші види дрібніше. Найдрібнішим вважається гвінейський вид з довжиною тіла 50 см і вагою 14 кг. Забарвлення шерсті повністю залежить від приналежності до виду і варіюється від коричневого до сріблястого. На морді шерсть не росте. Вона може бути рожевою або чорною. Відсутні волосся також в задній частині тіла. У шлюбний період зад у самок розбухає і стає червоним.

Поведінка мавп під час шлюбного періоду багато в чому залежить від соціальної структури. У змішаних колективах самці можуть злучатися з будь-якими самками при цьому велику роль відіграє соціальний статус самця, що іноді провокує бійки між суперниками. Однак існують і витонченіші відносини між статями. Між самцем і самкою виникає дружба. При цьому представник сильної статі допомагає дамі доглядати за потомством, приносить їжу і приймає дитинчати під час пологів.

Вагітність триває 6 місяців. На світ з’являється 1 дитинча. Важить він приблизно 400 р Молочне годування продовжується 1 рік. Статева зрілість настає у віці 5-7 років. Молоді самці залишають колектив ще до статевої зрілості, а самки залишаються на все життя в тій зграї, в якій народилися. У дикій природі павіан живе близько 30 років. Тривалість життя в неволі становить 45 років.

Ці тварини живуть не тільки в лісистій місцевості, а й у відкритій савані, напівпустелі, тому об’єднуються у великі колективи, щоб захистити себе від хижаків. Основну частину часу проводять на землі, але вміють прекрасно лазити по деревах. Пересуваються на 4-х лапах, сплять на деревах або забираються на скелі. У пошуках їжі можуть долати в день десятки кілометрів. У стаді зазвичай налічується в середньому 50 тварин.

У завдання молодих самців входить захищати інших мавп від хижаків. Колективний захист завжди дає дуже хороший ефект. До того ж павіани відрізняються хоробрістю і без страху кидаються на ворога. Ці тварини є всеїдними, але в основному травоїдними. Харчуються комахами, молюсками, полюють на риб, птахів, зайців, дрібних антилоп. Можуть здійснювати набіги на володіння людей. У Південній Африці ці примати викрадають кіз і овець.

До ворогів відносяться: нільський крокодил, лев, гієна плямиста, леопард. Але хижаки рідко нападають на великих самців, особливо якщо ті перебувають в групі. Ті мають потужні ікла і самі здатні порвати будь-якого нападника. Певну загрозу для мавп представляє чорна мамба. Але вона небезпечна лише в тих випадках, якщо її випадково будять або зачіпають. А ось люди представляють набагато більшу небезпеку по-порівнянні з тваринами. У Стародавньому Єгипті павіана обожнювали і вважали священною твариною. Його шанували як служителя бога Тота.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Перун