Онцілла

Онцілла належить до сімейства котячих і утворює вид в роду південноамериканських кішок. Мешкає в Центральній Америці на території Коста-Ріки, Панами, а також у східній та центральній частинах Південної Америці до північних районів Аргентини. Що стосується Амазонії, то представники виду в ній не живуть. Вони мешкають в прилеглих до неї гірських і субтропічних лісах. У даному виді налічується 4 підвиди.

Зовнішній вигляд

Статура витончене, морда вузька. Очі великі, вуха округлі. Довжина тіла становить 38-62 см. До цього потрібно додати хвіст. Його довжина дорівнює 25-42 см. Маса тіла коливається в межах 1,6-3 кг. Хутро короткий і щільний. Його колір варіюється від світло-коричневого до темно-охристого. Основний фон розбавлений темними кільцями на спині і боках. Черево білувате, на морді є світлі відмітини. На хвості темні плями розташовані поперечно. На кінці хвоста вони являють собою кільця. Задні частини вух чорні з білими плямами посередині. На кінцівках частота плям зменшується до лап. Для даного виду характерний меланизм. Чорних кішок налічується 20% від загальної кількості.

Розмноження і тривалість життя

Вагітність триває 74-76 днів. У посліді налічується від 1 до 3 кошенят. Найчастіше буває 1 кошеня. Очі у дитинчат розплющуються у віці від 14 до 17 днів. Це довго для кішок такого розміру. Молочне годування продовжується 3 місяці. Тверду їжу малюки починають приймати на 2-му місяці життя. Статева зрілість настає у віці півтора років. Живе онцілла в дикій природі 11-12 років. У неволі тривалість життя становить 17-18 років.

Поведінка та живлення

Полюють представники виду здебільшого на землі. При цьому вони чудово лазять по деревах. Спосіб життя одиночний. Активність в основному припадає на нічний час. Лише в областях, де основним джерелом харчування є ящірки, онцілли ведуть денний спосіб життя. Відпочивають звірята в кронах дерев. Захисний окрас робить їх практично непомітними. Живуть у субтропічних лісах на рівнинах, але зустрічаються і в гірських лісах на висоті до 3 тис. Метрів над рівнем моря.

Раціон харчування складається з птахів, пташенят, яєць, безхребетних, деревних жаб, ящірок і дрібних гризунів. Кішки також їдять траву для нормалізації вітамінного балансу в організмі і більш хорошого травлення. Ці маленькі хижаки також нападають на мавп невеликих розмірів. Дорослі особини видають булькаючі звуки, а кошенята муркочуть.

Чисельність

Дана популяція має великий ареал проживання, але зустрічається не так вже й часто. У минулому столітті тварин нещадно винищували через їх красивого хутра. У рік видобувалося 84 тис. Шкур. Чисельність виду в наші дні оцінюється в 50 тис. Особин. Однак дана цифра повільно зменшується через скорочення природного місця існування: ліси вирубуються під плантації кави. Практикується і браконьєрство. А в таких країнах як Еквадор, Гайана, Нікарагуа, Панама і Перу немає законів, що охороняють онцілл. У неволі ці кішки добре приручаються і розмножуються, але є рідкістю для європейських зоопарків.

Посилання на основну публікацію