Мармурова кішка

Мармурова кішка відноситься до малих кішкам і утворює рід, в якому є лише один вид. З 2002 року він зарахований до уразливим. Загальна чисельність популяції налічує не більше 10 тис. Дорослих особин. Живуть ці тварини на території Південної та Південно-Східної Азії. На заході ареал проживання обмежується тропічними передгір’ями Гімалаїв, де основна площа припадає на Непал. На сході ареал охоплює райони Південно-Східної Азії, а також острови Суматру та Борнео.

Середовищем існування є вологі вічнозелені тропічні ліси. Є 2 підвиди. Один мешкає на Малайському півострові, Суматрі, Борнео і на півночі М’янми. Другий підвид зустрічається на півночі М’янми, а також у Непалі та індійських штатах Сіккім і Західна Бенгалія.

Зовнішній вигляд

Представники виду за своїми розмірами схожі з домашніми кішками, але мають більш великі опушені хвости. Це вказує на адаптацію до лісового життя, де хвіст часто використовується в якості противаги серед крон дерев. Довжина тіла варіюється в межах від 45 до 63 см. Довжина хвоста становить 35-55 см. Маса тіла коливається в межах від 2 до 5 кг. Примітною особливістю зовнішнього вигляду є великі ікла і крупніше лапи.

Шерсть м’яка і густа. Основний фон сіро-коричневий, жовтувато-коричневий, червоно-коричневий. На боках є великі темні плями. До центру вони темніші, до країв світліше. На спині спостерігаються вузькі темні нерегулярні смуги. Є аналогічна поздовжня смуга на шиї. Низ тіла, кінцівки і хвіст покриті темними крапками. На хвості вони помітно крупніше.

Розмноження і тривалість життя

Період вагітності триває від 66 до 77 днів. У посліді налічуються 2-3 кошеня з вагою від 60 до 85 грам. Очі у новонароджених відкриваються на 12 день життя. Тверду їжу вони починають приймати в 2 місяці. Статева зрілість настає у віці 21-22 місяців. Тривалість життя в дикій природі невідома. У неволі мармурова кішка доживає до 12 років.

Поведінка та живлення

Активний цей маленький хижак в сутінковий і нічний час доби. Більша частина життя проходить над землею в гілках дерев. Кожен звірок має свою ділянку полювання, площа якого становить 5-6 кв. км. Раціон харчування складається в основному з білок, інших гризунів, птахів, комах, а також дрібних рептилій.

У людей цінується за шкуру, м’ясо та кістки. Мармурових кішок також використовують місцеві жителі під час релігійних церемоній. Вважається, що якщо звірка принести в жертву божеству, то це забезпечить хороший урожай, захистить від природних катаклізмів, хвороб і шкідників. В даний час представники виду охороняються законом. Полювання на них в одних країнах Південно-Східної Азії заборонена, а в інших частково дозволена. Немає інформації про стан захисту у В’єтнамі та Камбоджі. У неволі є тільки одна зареєстрована пара, яка живе в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Посилання на основну публікацію