«Мандри» Ісуса Христа

У 170-х роках на Близький Схід – в Палестину, Єгипет і Сирію – прибув у своїх справах великий римський чиновник Цельс. Християнство він вважав надбанням рабів і плебсу. Опинившись в краях, де Ісус ще не так давно проповідував нову віру, Цельс проїхав по місцях Його мандрів. Він говорив з палестинськими пророками, єгипетськими жерцями, музикантами (в їх числі був якийсь Діонісій) – людьми, які не могли ні бачити, ні чути Христа. Але вони, як йому здавалося, зберігали про Нього живі перекази. Свою версію подій тих років Цельс виклав у книзі «Правдиве слово». Матір’ю Ісуса, по Цельсу, була бідна єврейська пряха – Маріам (Марія), а батьком – римський легіонер, Пандера, грек за національністю. Дитина вважався незаконнонародженим. Цельс викладає описане в канонічних Євангеліях втеча Марії з немовлям в Єгипет. Потім, повідомляє Цельс, Ісус з матір’ю повернувся в Палестину. Проживши там деякий час і зустрівши вороже ставлення до себе, Ісус знову відбуває до Єгипту. В одному з храмів він навчається мудрості єгипетських жерців. П’ятнадцятого року правління імператора Тіберія – 29 рік н. е., у віці близько тридцяти років Христос знову повертається на батьківщину. Оволодівши великої єгипетської культурою, будучи людиною унікальних здібностей, Христос почав заробляти на життя, демонструючи різні фокуси. Домігшись на цьому терені величезних успіхів, він оголосив себе сином Бога, народженим від Святого Духа, і Месією нової віри.
Книга Цельса зіграла на руку Римської імперії, яка всіляко гнобила нову віру. Багато християн під її впливом навіть повернулися до релігії предків. Отці Церкви були обурені. З рішучим спростуванням твори Цельса виступив апологет церкви, богослов і філософ, олександрійський грек Оріген. На замовлення свого багатого друга диякона Амвросія він написав в 248 році вісім книг під загальною назвою «Contra Celsum» – «Проти Цельса». Католицька церква згодом знищила творіння Цельса, і до наших днів не дійшло жодного повного списку. Однак Оріген, полемізуючи з Цельсом, відтворив майже весь текст його трактату.
І уривки тексту Цельса, і їх критика Оригеном піддавалися протягом століть нападкам як церковних авторів, так і атеїстів. Перші не могли прийняти повідомлення Цельса про народження Ісуса від римського легіонера, а другі бачили в відомостях Цельса доказ того, що Христос дійсно існував. Інтерес до Цельсу виник в епоху Ренесансу в зв’язку з першими спробами наукової критики Біблії. У наступні ж століття розвитку він не отримав, хоча є підстави вважати, що Цельс повідомляв, серед іншого, справжні факти.
Спробуємо перевірити їх іншими незалежними джерелами.
Розповідь Цельса про те, що Марія з Ісусом два місяці жили на околиці Каїра, підтверджується переказами єгипетських християн – коптів. На місці будинку, в якому проживала Марія, в V столітті був побудований храм, що зберігся до сих пір.
Про те, що батьком Христа був грек Пандера, повідомляє і Талмуд. Іудеї і араби називають Христа «Іошуа бен Пандира» – Ісус син Пандер. Євангеліст Матфей рішуче відкидає цю версію. Але перекличка розповіді Цельса і Євангелія від Матвія не викликає сумнівів. Зведений брат Христа від першого шлюбу Йосифа з Соломією – Яків, майбутній перший єпископ Єрусалиму, якому приписується авторство Протоевангелия, докладно говорить про те, що народження Ісуса викликало жваві розмови в середовищі ортодоксальних іудеїв. У стародавній іконографії цей мотив зберігся в сюжеті «Різдво Христове», де завжди поміщається дивна постать в хутряній плащі, з зламаним палицею в руці. Людина повідомляє Йосипу якесь неприємне повідомлення, від якого Йосип намагається відгородитися енергійним жестом витягнутих рук. Мабуть, говорив цей старець чоловікові Марії, що батьком новонародженого не була Йосип. Художники Давньої Русі, мабуть, знали, що повідомляв мандрівник старому теслі. Але вони знали і те, що повідомлення це брехливо, знаком чого був зламаний посох, на який спирався рознощик пліток. Якби слух про Пандер НЕ циркулював в I-II століттях в Палестині, євангелісти не стали б настільки ретельно його спростовувати.
Але версія народження Ісуса від Пандер ні в якій мірі не може підірвати престиж засновника християнської релігії. Якщо батьком Христа був грек, то Христос не вважався чистокровним іудеєм і сприймався іудейським соціумом як «гой» – чужий. Тоді можна пояснити, чому так труїла Христа іудейська громада Єрусалиму. Мабуть, не випадково лик Ісуса Христа в християнській іконографії не має семітських рис. І знаменита Туринська плащаниця зафіксувала зовнішність нікого не семіта, а скоріше грека.
Важливо й інше повідомлення Цельса. За його словами, молоді роки Ісус провів у Єгипті. Цей період життя Христа – до початку проповідницької діяльності – зовсім не освітлений в християнській літературі. Навіть брат Христа Яків нічого не повідомляє про це. Настільки дивовижний прогалину ніхто так і не зміг переконливо пояснити. За відомостями Цельса, Христос прожив в Єгипті в середовищі єгипетських жерців не менше двадцяти років. Як відомо, вони строго зберігали свої таємниці, це забезпечувало їх особливе положення в суспільстві. Щоб проникнути в ці таємниці, Христос повинен був надійти в один з храмів. Якщо походження генетично відривало Ісуса від єврейської громади Єрусалиму, то два десятиліття, проведені в Єгипті, зробили Христа людиною, мислячим в масштабах всієї Римської імперії (Єгипет став її частиною з 30 р. До н.е.). І Він створив вчення, звернене до всіх людей, незалежно від їх расового та національного походження. В Євангелії від Матвія Христос каже: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас».
Цельс вказує на виняткові здібності Христа, які він розвинув в Єгипті, на його вміння творити чудеса, які справляли величезне враження на оточуючих.
Цікава доля Тибетського Євангелія – центрально-азіатського апокрифічного оповіді про Іссе, як на Сході називають Ісуса Христа. Французький переклад оповіді (він був першим) був виданий в Парижі в 1894 році. Російський переклад вийшов у світ в харківському журналі «Віра і розум» і окремою брошурою в Петербурзі, у видавництві «Вісник знання» в 1910 році. Тибетське Євангеліє розповідає про той період життя Ісуса, про який мовчать канонічні Євангелія – з чотирнадцяти до двадцяти дев’яти років його життя. Микола Нотович, автор французького перекладу, виявив рукопис про Іссе в 1887 році, коли подорожував по Ладака (Північна Індія). Там він зламав ногу і змушений був надовго зупинитися в буддійському монастирі Хеміс. У монастирській бібліотеці зберігалися твори про Іссе, написані тибетською мовою, – розрізнені розповіді про Іссе входили до збірки різних за змістом рукописів. Один з лам допоміг Нотовича вибудувати їх у хронологічній послідовності. Лама також розповів йому про збережених в монастирі відомостях про цих текстах. Передання про Іссе, за його словами, були записані в Індії на мові пали в середині I століття н. е. зі слів людей, які бачили Іссу, коли він жив у Індії та Непалі, а також зі слів індійських купців, які підтримували торговельні зв’язки з Єрусалимом. Близько 200 року палийского сувої привезли з Непалу в Тибет. Згодом їх перевели на тибетську мову в монастирі на горі Марбурі поблизу Лхаси. У Хеміс же зберігалися копії цих перекладів.
Другим європейцем, який підтверджує існування рукописи, був Микола Реріх. Він відвідав Ладак в 1925 році, під час своєї Центрально-азіатської експедиції. Дев’ятнадцятого вересня 1925 року Реріх записав в подорожньому щоденнику: «… Ми дізналися про справжність рукописи про Іссе. У Хеміс лежить дійсно старий тибетський переклад з манускрипту, написаного на палі і знаходиться у відомому монастирі недалеко від Лхаси … Казки про підробку зруйновані … Зрозуміло, чому рукопис зберігся саме в Хеміс. Це один з найстаріших монастирів Ладака, щасливо не руйнування під час навали монголів ».
Реріх призводить розлогі цитати з Тибетського Євангелія. Їх порівняння з переведеним Нотовича текстом показує, що Реріх переказує той же зміст іншими словами. Навряд чи він користувався петербурзьким виданням 1910 року – адже поруч з ним був його син – сходознавець Ю. М. Реріх, який вільно володіє тибетським. Він, як видно, і перекладав для батька рукопис. Уривок з неї, поміщений в подорожньому щоденнику, доповнює виданий Нотовича текст. У Нотовича дуже коротко говориться про перебування Ісси в Гімалаях і Тибеті, тоді як уривок, який призводить Реріх, цілком присвячений цього періоду.
В одному з трактатів по релігії, поширеному в Тибеті до буддизму і опублікованому в Індії, згадується «чудотворець Есес з країни Іран», що з’явився «в країні Шаншун-Мар» (Північний Тибет). Дата його появи приблизно відповідає початку нашої ери. У бонская іконографії Есес зображувався праворуч від головного Бога. У християнській традиції Христос теж повинен сісти на престол «праворуч Отця». Мабуть, слід говорити про вплив християнства на давню тибетську релігію, причому про вплив дуже ранньому: бонская традиція відрізнялася замкнутістю. Вказівка «чудотворець … з країни Іран» свідчить про те, що шлях з Єрусалиму в Тибет, найімовірніше, проходив через Іран.
У 1979 році рукопис Тибетського Євангелія в монастирі Хеміс бачила відомий радянський сходознавець Л. В. Шапошникова. Рукопис мала назву: «Життя святого Ісси, найкращого з синів людських». Вік рукописи Шапошникова визначила приблизно в п’ять-шість століть. Тоді, можливо, і була виготовлена копія лхасского перекладу для монастиря Хеміс. Таким чином, уряд Тибету сказання про Іссе зазнало принаймні потрійний переклад: з впали на тибетський, з тибетського на французький і потім на російську мову.
«Близько Лхаси був храм навчань, багатий рукописами. Ісус хотів ознайомитися з ними сам. Мінг-Сте, великий мудрець всього Сходу, був в цьому храмі. Через багато часу з найбільшими небезпеками Ісус з провідником досягли цього храму в Тибеті. І Мінг-Сте, і всі вчителі широко відкрили двері й вітали єврейського мудреця. Часто Мінг-Сте розмовляв з Ісусом про прийдешнє столітті і священного обов’язку, прийнятої народом цього століття. Нарешті Ісус досяг гірського проходу, і в головному місті Ладака – Ле він був радісно прийнятий монахами і людьми низького стану. Ісус навчав в монастирях і на базарах, там, де збирався простий народ.
Недалеко жила жінка, у якої помер син, і вона принесла його до Ісуса. І в присутності великої кількості людей він поклав руку на дитину, і дитина встала здоровий. І багато хто приносив дітей, і Ісус покладав руки на них, лікуючи їх.
Серед ладакцев Ісус провів багато днів; він навчав їх лікування і тому, як перетворити землю в небо радості. І вони полюбили його і, коли прийшов день догляду, засмучувалися, як діти. І вранці прийшли безлічі попрощатися з ним.
Ісус повторював: «Я прийшов показати людські можливості. Чиниться мною все люди можуть творити. І те, що я є, все люди будуть. Ці дари належать народам усіх країн – це вода і хліб життя ».
Сказав Ісус про майстерних співаків: «Звідки їх таланти і ця сила? За одну коротку життя, звичайно, вони не могли накопичити і якість голосу, і знання законів співзвуч. Чудеса це? Ні, бо всі речі відбуваються з природних законів. Багато тисяч років тому ці люди вже складали свою гармонію і якості. І вони приходять знову ще вчитися від будь-яких проявів ».
Своя христология існує і в Індії. Деякі індуїсти вважають Сина Людського (Ісуса) – аватарой (проявом) Вішну, подібно Рамі або Крішни. Згідно індуїстському вченню, аватара є в світ, щоб відновити порушену гармонію. Розп’яття і смерть Ісуса сприймаються індуїстами в контексті традиційних уявлень про нескінченні перевтілення живої істоти абсолютно інакше, ніж християнами.
Про перебування Ісуса Христа в Індії з’явилася книга історика Фіди Хассанаіна, директора департаменту археологічних досліджень штату Джамму і Кашмір «П’яте Євангеліє». У цій роботі представлені нові докази того, що засновник християнства провів юність в Індії і повернувся туди після Голгофи, що помер він у місті Срінагаре, де і поховано його тіло. За викладкам Хассанаіна, насправді Ісус народився за сім років до умовно прийнятої дати Різдва Христового, тобто в 7 році до н. е., і 17 червня, а не 25 грудня (7 січня). При цьому він посилається на найрізноманітніші індійські джерела: легенди, перекази, стародавні рукописи. Наприклад, в санскритської рукописи «Бхавішья Махапурана», яку Хассанаін датує 115 роком, є такий епізод. Кашмірський цар Шаліяхан, що правив в 39-50 роках, подорожуючи, зустрів поблизу невеликого селища (за вісімнадцять кілометрів від нинішнього Срінагара) світлошкірого людини в білосніжних шатах. На питання, хто він, той відповів: «Я відомий як Син Божий, народжений від Діви». І розповів, що «постраждав від рук неправедних людей» за проповідь служіння Богу.
Автор «П’ятого Євангелія» стверджує, що Ісус Христос похований в Ханьяре, одному з районів Срінагара, в гробниці Роза-бал. Кілька експертів з ФРН, Великобританії та Ізраїлю приїхали в кашмірських долину, щоб обстежити гробницю. Їм було відмовлено в огляді, так само як і западногерманским археологам в 1987 році. Поховання Роза-бал продовжує зберігати свої таємниці.
У Ф. Хассанаіна є також своя версія юності Ісуса. Спираючись на згадку Євангелія від Луки, що Син Божий до своєї появи вже в зрілому віці в Єрусалимі «був в пустелі», кашмірський історик вважає, що Ісус приблизно в тринадцятирічному віці таємно покинув батьків і з іудейськими купцями здійснив подорож до Індії з метою «стати досконалим в божественному слові ». Майже шістнадцять років він провів в Гімалаях. Цю інформацію індійський історик почерпнув з тибетських рукописів. У старовинній індуїстської сутри «Натха Намавалі» є своєрідна версія воскресіння Ісуса, якого називають тут Иша Натха.
«Иша Натха прийшов до Індії у віці чотирнадцяти років. Після цього він повернувся в свою країну і почав проповідувати. Незабаром, однак, жорстокі і жадібні люди влаштували проти нього змову і зрадили його розп’яття. Розіп’ятий Иша Натха впав у стан самадхи за допомогою йоги. Побачивши це, все порахували, що він помер. І саме в цей самий момент одному з його гуру, великому читання Натхо, який знаходився в глибокій медитації в Гімалаях, стало бачення тортур, що здійснюються над Иша Натхо. Тоді читайте Натх зробив його тіло легше повітря, і воно пролетіло над землею Ізраїлю. День прибуття тіла Иша в Гімалаї ознаменувався громом і блискавкою, а великий гуру читати Натх взяв тіло Иша Натха і вивів його зі стану самадхи, після чого особисто відвів Иша в священну землю аріїв. Иша Натха оселився там, створивши в відрогах Гімалаїв свій ашрам (духовну обитель) ».
Призводить Ф. Хассанаін і іншу версію воскресіння Ісуса Христа.
Послідовники Ісуса, знявши тіло з хреста, загорнули його в чисту тканину і поклали в нову гробницю, яка перебувала в саду, недалеко від місця розп’яття. Никодим та інші вірні люди принесли миро і алое і приготували цілющу мазь, якою умастили його тіло. Автор особливо підкреслює, що серед готували зілля були єссеї – знавці лікарських рослин і коренів. Опівночі Никодим та інші виявили, що Ісус живий, і перенесли його в затишне місце. Через якийсь час Ісус назавжди покинув Єрусалим.
Він прибув до Дамаску, звідти по вавілонської дорозі в Серахс, потім в Месену, Хамадан, Нішапур. Звідси йшли дві дороги: одна через Герат в Кандагар (нинішній Афганістан), а інша – в Бухару і Самарканд. Ісус дійшов до Кашгара (сучасний Синьцзян), стверджує автор «П’ятого Євангелія». У всіх поневіряння його супроводжувала Марія Магдалина. Вона померла в Кашгарі, і місцеві перекази навіть зберегли відомості про її могилі. Після смерті своєї супутниці Ісус повернувся в Балх і прямував уздовж узбережжя Інду до Синда, перетнув п’ять річок Пенджабу і досяг Раджпутани, звідки після довгих мандрів і пригод дійшов нарешті до Кашміру.
Одна з мусульманських сект ахмадітов зберегла легенди про життя Ісуса в Кашмірі. Її засновник, богослов з Пенджабу Мірза Гулам Ахмад, в кінці XIX століття доводив, що, згідно з кашмірським даними, Ісус не вмер на хресті, але вижив, після чого попрямував до Афганістану, Кашмір і Тибет «в пошуках зниклих племен Ізраїлевих». Ахмаду відомі перекази про втечу до Індії Ісуса разом з матір’ю і учнями Фомою і Йосипом Аримафейського.
В одній недавньої археологічну знахідку з’явилося нове підтвердження подорожі Ісуса в Індію. На південному сході Сербії, біля міста Пірот, в покинутому печерному храмі Святих Петра і Павла відкрита фреска почала XIII століття. Христос на ній зображений з голеною, як у буддійських ченців, головою. Сумніви в тому, що зображений саме Христос, немає: навколо його голови характерний німб з перехрестям.
Могилу Христа шукають в Єрусалимі, в Кашмірі і в Японії. Висловлюються припущення, що в Японії ще в I тисячолітті н. е.

Посилання на основну публікацію