Малий щур

Малий щур, або тихоокеанська щур, або полинезийская щур належить до роду щури і утворює найдрібніший вигляд у порівнянні з Пасюк і чорними пацюками. Мешкає в Південно-Східній Азії, Новій Гвінеї, а також на тисячах островів у західній і центральній частині Тихого океану. Потрапили звірята туди разом з людьми, які переправлялися в нові місця на великих морських каное. У них вони везли собак, свиней, домашніх птахів, а разом з ними і щурів.

Зовнішній вигляд

Тіло струнке і тонке, морда загострена, вуха великі, ноги відносно короткі. Шерсть на спині і боках має коричневе забарвлення, а на животі вона світла. Довжина тулуба становить 11-15 см. Особини, що живуть на островах, зазвичай не перевищують в довжину 11 см. Довжина хвоста відповідає довжині тіла. На хвості є лускаті кільця. Маса тіла варіюється в межах від 40 до 80 грам. Від інших видів щурів цей вид можна відрізнити по темному зовнішньому краю на верхній стороні задньої кінцівки поблизу щиколотки. Вся інша частина стопи бліда.

Розмноження і тривалість життя

Розмноження триває цілий рік. Пік припадає на літо і початок осені. У самки налічується, як правило, 4 посліду на рік з 4-9 дитинчатами в посліді. Але кількість виводків у великій мірі залежить від географічного району, наявності їжі та кліматичних умов. У Новій Зеландії вагітність триває 19-21 день. Молочне годування продовжується до 4 тижнів. Про батьківській опіці відомо дуже мало. Новонароджені живуть в гнізді під охороною матері. У дикій природі мала щур живе 1 рік. У неволі доживає до півтора років.

Поведінка та живлення

Спосіб життя нічний і осілий. Ці гризуни використовують різноманітну середовище проживання від тропічних лісів до лугів. Здатні переносити різні кліматичні умови. Добре лазять по деревах, а ось плавають погано. Раціон харчування складається з різноманітної їжі. Це широколисті рослини, трави, листя, насіння, плоди, кора дерев, комахи, земляні хробаки, павуки, цикади, ящірки, яйця птахів і пташенята.

Воліють такі м’ясисті фрукти як гуава, маракуйя і люблять цукровий очерет. Він становить до 70% їхнього раціону. Тому малі щури найчастіше селяться по краях цукрових полів. Ніякого позитивного значення для людини ці гризуни не мають. Навпаки, вони є сільськогосподарськими шкідниками і завдають серйозної шкоди деяким видам птахів. Відносно цих гризунів немає закону, що регулює популяцію. Місцеві жителі вживають маленьких звірків в їжу. Їх м’ясо багате білками і поживне.

ПОДІЛИТИСЯ: