Куниця

Куниця, а правильніше лісова куниця, мешкає на більшій частині Європи, а також у деяких районах Малої Азії і Месопотамії. Живе тільки в лісистій місцевості. Зустрічається і в горах, але тільки якщо там росте ліс. Цей звірок в неволі практично не живе. Тому зустріти його в зоопарках дуже важко. Правда, німці зуміли створити для цих тварин більш-менш схожі з природними умови. В інших же країнах це виходить з працею.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла звірка досягає 45-53 см. Хвіст пухнастий. Його довжина становить 20-25 см. Самці трохи крупніше самок. Середня вага тваринного дорівнює 1,5 кг. Вуха трикутної форми і мають жовту облямівку. Колір хутра варіюється від звело до темно-коричневого. Взимку він більш довгий і шовковистий, ніж в літні місяці. Кінцівки короткі, лапи з внутрішньої сторони мають волосяний покрив. На горлі знаходиться жовтувата пляма округлої форми.

Розмноження і тривалість життя

Вагітність триває 7 місяців. Новонароджені з’являються в березні-квітні. У посліді налічується 3-4 дитинчати. Вага малюків становить порядку 30г. Самостійними вони стають через 4 місяці після народження, але живуть з матір’ю до наступної весни. Статева зрілість настає у віці 2-3 років. У дикій природі куниця живе 8-9 років. У неволі тривалість життя може становити 16-18 років.

Поведінка та живлення

Активний звірок вночі і в сутінках. Вдень він відпочиває, забравшись в дупло дерева або кинуте гніздо хижого птаха. Багато часу проводить на деревах. При цьому прекрасно лазить і чудово стрибає. Довжина стрибків може досягати 4 метрів. У той же час цей представник куньіх швидко бігає по землі. Кожен звірок має свою територію, яку мітить пахучим секретом. Виділяють його анальні залози. Якщо на чиїйсь території з’являється чужак, то це призводить до конфлікту. У той же час у самців і самок ареали проживання часто перетинаються. При цьому площа власних володінь змінюється в залежності від пір року. Влітку ділянки більше, а взимку менше.

Зуби у лісової куниці гострі, а раціон харчування складається з тваринної і рослинної їжі. З’їдаються білки, полівки, дрібні птахи і їхні яйця. У раціон також входять комахи, плазуни і падаль. З рослинної їжі перевага віддається ягід, горіхів, меду. Свою жертву звірок вбиває, кусаючи її в потилицю. В осінній період робляться харчові запаси на холодну пору року.

Вороги

На представників виду полюють беркути і руді лисиці, але головним ворогом є людина. Один час звірків відстрілювали через їх хутра, що значно скоротило чисельність популяції. Але з урахуванням обширних областей проживання ці тварини не перебувають під загрозою зникнення. Небезпека представляє скорочення природного середовища в результаті вирубки лісів. У деяких країнах звірята захищені законом про захист навколишнього середовища.

Посилання на основну публікацію