Горила

Горила – представник загону приматів. Утворює рід, в якому налічується 2 виду (західні та східні горили), що мешкають в тропічних і субтропічних лісах Африки. Це гірські тропічні ліси по схилах Вірунга (кордон Республіки Конго, Уганди і Руанди) з діапазоном висот від 2200 до 4300 метрів. Рівнинні густі ліси і низинні болота в Центральній і Західній Африці. Східні рівнини в Демократичній Республіці Конго недалеко від кордону з Руандою. Чисельність тварин низька через знищення природного середовища проживання.

Тварина крупне. Самці важать від 135 до 180 кг. Вага самок становить 70-115 кг. Зростання дорослих самців досягає 1,7-1,8 метра. Вище 1,8 метра виростають лише окремі особини. Те ж саме стосується і маси, яка в рідкісних випадках може досягати 230 кг. Живуть в неволі самці набагато товщі. Їх маса може доходити до 270 кг. Самки помітно дрібніше представників сильної статі.

Статура потужне. Чудово розвинена мускулатура. Ці звірі мають величезну силу, але по натурі надзвичайно миролюбні. Нижня щелепа виступає далі передньої, помітно виступають надбрівні дуги. У самців з віком (після 12 років) на спині з’являється срібляста смуга. Передні кінцівки довше задніх. Пересуваючись, тварини спираються на кулаки. На задніх кінцівках ходять рідко.

У вовни колір темний. Східні горили темніше західних. А саму темну шерсть мають звірі, що мешкають в горах. Мешканці західних рівнин бувають коричневими або сіруватими з червонуватим чолом. Жителі заплавних лісів більш стрункі та гнучкі по-порівнянні з мешканцями гір. Біля східного виду більш широкі груди і довга морда, ніж у західного. Райдужна оболонка очей темно-коричнева і обрамлена чорним кільцем. Ці тварини, як і люди, мають індивідуальні відбитки пальців. Об’єм мозку дорівнює 600 куб. см.

Статева зрілість у самок наступає у віці 10-12 років, у самців в 11-13 років. Вагітність триває 8,5 місяців. На світ з’являється одне дитинча. Його вага становить 1,8-2 кг. Перші 5 місяців дитинча весь час знаходиться біля матері. Потім починає відходити від неї. Неповнолітній період закінчується на 3-му році життя, і дитинча починає спати і пересуватися окремо від матері. Самка народжує 1 раз на 3-4 роки. Смертність серед молодняка висока. Це теж позначається на чисельності тварин.

У дикій природі горила живе 35-40 років. У зоопарках тривалість життя становить 50 років. Довгожителькою вважається самка на ім’я Дженні. Вона померла у віці 55 років в зоопарку Далласа (штат Техас) у 2008 році. Друга довгожителька по імені Коло відсвяткувала своє 55-річчя 22 грудня 2011 в зоопарку Колумбуса (штат Огайо).

Ці тварини вважаються розумними. Вони можуть сміятися, засмучуватися, налагоджувати міцні сімейні узи. Живуть групами, які складаються з 7-30 тварин. На чолі такої соціальної структури варто самець. Решта – дорослі самки і їх потомство. Іноді групи розпадаються і утворюються інші. Таке часто відбувається, коли вмирає домінуючий самець. Відпочивають і сплять ці звірі в гніздах, які роблять з гілок і стебел трави. Потужні і важкі мавпи вкладаються спати на землі. Більш легкі і рухливі влаштовують гнізда серед гілок дерев.

Найбільша активність спостерігається в першій половині дня. У цей час горили годуються. Коли сонце досягає зеніту і настає спека, група відпочиває. Хтось влаштовується в гніздах, хтось лягає прямо на землю, а хтось чистить шерсть один у одного. Харчування складається з рослинної їжі. З тваринної їжі споживаються лише комахи. У раціон харчування входять кора, листя, коріння, плоди, стебла.

Тварини ці надзвичайно миролюбні. Конфліктів один з одним у них не буває. Якщо з’являється прийшлий самець-одинак, то лідер гурту відганяє його, демонструючи свою силу, але поєдинків, як правило, не буває. Хижаки надзвичайно рідко нападають на горил. Могутніх самців вони взагалі обходять стороною, можуть напасти лише на молодих мавп, якщо ті опиняться без нагляду.

У неволі тварини швидко адаптуються і добре розмножуються. Харчуватися можуть тією ж їжею, що й людина. А в дикій природі іноді страждають від браконьєрів. Місцеві жителі споконвіку їдять м’ясо цих мавп, тому випадки відстрілу бувають. Самі ж звірі першими на людей ніколи не нападають. Самець, побачивши людину, може побігти до нього, але зупиняється в декількох кроках і демонструє агресію, що не нападаючи. У такій ситуації потрібно спокійно йти, але не бігти. Так як в цьому випадку самець буде переслідувати і може вкусити. А ікла у нього потужні, довгі і гострі. В цілому ж мавпи мирні, так як їдять рослинну їжу, яка виключає агресію.

Посилання на основну публікацію