Гірський кенгуру

Гірський кенгуру утворює вид в роду велетенські кенгуру. Навколишнє середовище поширюється на Західну Австралію, Новий Південний Уельс, Квінсленд і райони Пілбара. Це, як правило, сухі гористі області зі скелястими пагорбами, невеликою кількістю опадів і мізерною рослинністю. Представники виду живуть також на острові Барроу, а ось на острові Тасманія їх немає.

Зовнішній вигляд

Це двоногі сумчасті тварини, колір шерсті яких варіюється від темно-сірого до чорного. Живіт і груди мають світло-сірий колір. Для хвоста і кінцівок характерний темно-коричневий відтінок. Довжина тіла становить 100-140 см. Плюс довжина хвоста, який доростає до 60-90 см. Самці більші за самок. Їх вага дорівнює 28-42 кг. Самки важать 18-24 кг. Передні лапи короткі, а задні кінцівки сильні. Хвіст м’язистий і служить третя опорою.

Розмноження і тривалість життя

Розмножуються представники виду протягом усього року. Народжуваність залежить від сприятливих природних умов. У період нестатку кормів і посухи самки взагалі не розмножуються. Пари моногамні. Щоб привернути партнерку, самці влаштовують «боксерські поєдинки». Двоє самців борються, поки один не здається.

Вагітність триває 30-38 днів. У посліді налічується 1 дитинча. Молочне годування триває 15-16 місяців. При цьому дитинча сидить в сумці матері 8-9 місяців. Після цього самка його в сумку вже не пускає. Статева зрілість настає у віці 18-24 місяців. Повна самостійність і незалежність від батьків фіксується в 20-місячному віці. У дикій природі гірський кенгуру живе від 18 до 24 років.

Поведінка та живлення

Пересуваються представники виду стрибками, відштовхуючись від землі потужними задніми ногами. Активність сутінкова і нічна. Днем тварини відпочивають у тіні скель або в печерах. Іноді викопують ями для відпочинку. Ведуть одиночний спосіб життя. Тільки в шлюбний період самці об’єднуються з самками. Кожна особина переміщається по території площею від 40 до 70 кв. км. У той же час нічого не відомо про їх територіальному поведінці. Єдине, що вони захищають, так це місце відпочинку. Можуть віддалятися від звичних місць проживання на відстань до 18 км.

Раціон харчування у гірських кенгуру складається з рослинної їжі. З’їдаються в основному різні трави та чагарники. Представники виду чудово пристосовані до бідної рослинності і малій кількості опадів. Можуть зберігати воду в шлунку і жити взагалі без води протягом 2-х тижнів. Основну частину вологи отримують з рослинної їжі.

Природоохоронний статус

Даний вид широко поширений в Австралії і мешкає в основному на охоронюваних державою територіях. Популяція на острові Барроу має найгірші умови через неякісне харчування. Там живе близько 18 тис. Особин. На континенті ніяких проблем з харчуванням і чисельністю немає.

Посилання на основну публікацію