Гігантський кенгуру

Гігантський кенгуру або східний сірий кенгуру відноситься до роду велетенські кенгуру і утворює вид, що мешкає у східних, південно-східних районах Австралії і на території Тасманії. У середовище проживання входять прибережна лісиста місцевість, а також субтропічні і гірські ліси. Тварин можна зустріти на лугах і пасовищах, в чагарниках поблизу великих міст. Чисельність даного виду налічує багато мільйонів дорослих особин. Ці звірі часто контактують з людьми, так як живуть в густонаселених районах континенту.

Зовнішній вигляд

Представники виду за своїми розмірами займають 2-е місце, а за вагою вважаються найважчими сумчастими в Австралії. Дорослі самці важать від 50 до 66 кг, а вага самок становить 17-40 кг. Трапляються надзвичайно великі особини. Так у східній Тасманії один самець важив 82 кг при довжині тіла 2,64 м. Найбільший відомий самець важив 91 кг при довжині 2,92 м. Хвіст великий і досягає в довжину 1,2 м.

Шерсть у тварин м’яка, а колір варіюється від сірого до буро-сірого з сріблястим або оливковою відтінком. Нижня частина тулуба має світло-сірий колір. При бігу тварини розвивають швидкість 65 км / ч. При цьому, коли звір біжить, він витрачає менше енергії, ніж коли пересувається повільно. На коротких дистанціях максимальна швидкість може становити 85-90 км / ч. Довжина стрибків доходить до 9 метрів.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження у східних сірих кенгуру проходить навесні і на початку літа. Вагітність у самки триває 34-38 днів. У період посухи самка може призупинити розвиток ембріона (діапауза) до тих пір, поки не покращиться ситуація з харчуванням. У посліді налічується 1 дитинча, двійня буває надзвичайно рідко. Новонароджене має довжину не більше 2,5 см і важить 1 м Він, чіпляючись за шерсть матері, забирається в материнську сумку і присмоктується до соска.

Малюк сидить у сумці протягом 11 місяців і харчується молоком матері. Після цього залишає сумку, але продовжує підживлюватися молоком ще 9 місяців. За цей час самка вже народжує іншого дитинчати, а тому її організм виробляє 2 види молока: для новонародженого і дорослого дитинчати. Статева зрілість у самок настає у віці 15-20 місяців, у самців у віці 20 місяців. У дикій природі гігантський кенгуру живе в середньому 12-14 років. У неволі тривалість життя може становити 20-25 років.

Поведінка та живлення

Живуть представники виду невеликими групами. Кожна така група складається з домінуючого самця, 2-3 самок з дитинчатами і 2-3 молодих самців. У колективі підтримується сувора ієрархія: домінуючі особини мають доступ до найкращої їжі, а під час денного відпочинку вибирають найзручніші місця в тіні. У той же час у таких груп немає власних територій. Активність проявляють в нічний і сутінковий час. Днем звірі відпочивають в лісистій місцевості. Раціон харчування складається з листя і трави. Воду представники виду майже не п’ють, оскільки отримують її з соковитої рослинності. У неволі гігантських кенгуру годують фруктами, але в дикій природі ті займають в раціоні харчування мізерну частку відсотка.

Природоохоронний статус

Дана популяція численна. Це обумовлено зменшенням чисельності собак дінго, а також збільшенням площ пасовищ. Загальна кількість цих тварин на 2010 рік оцінювався в 11,4 млн. Особин. У деяких місцях звірі так численні, що починають представляти серйозну загрозу для пасовищ. У 90-ті роки минулого століття був помітний спад чисельності східних сірих кенгуру. Особливо це стосувалося Тасманії. Але в наші дні даний вид захищений законом і знищення йому не загрожує.

Посилання на основну публікацію