Довгохвоста кішка

Довгохвоста кішка ставиться до підродини малі кішки. Утворює вид, що мешкає на території Центральної та Південної Америки від Мексики до Уругваю. Це величезна територія, що включає в себе 11 країн: південь Мексики, Панаму, Еквадор, Гайану, Беліз, Уругвай, Бразилію, Колумбію, Перу, Парагвай і північ Аргентини. Мешкає звірок в тропічних вічнозелених і сухих лісах. Його також можна зустріти на плантаціях кави і какао. Даний вид налічує 10 підвидів. Раніше його представники мешкали і в Північній Америці. Останки цих кішок знаходять в Джорджії і Флориді. Їх останній раз бачили в Техасі в 1852 році.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла звірка становить 48-70 см. До цього треба додати хвіст, довжина якого дорівнює 35-50 см. Вага варіюється в межах від 3 до 7 кг. Очі і лапи великі. Вовна має жовто-коричневий колір. Основний фон розбавлений темними плямами і смугами. Черево світле. Хвіст має темні смуги і чорний кінчик. Задні частини вух чорні з білими мітками в центрі.

Розмноження і тривалість життя

Тривалість вагітності становить 80 днів. У посліді найчастіше налічується 1 кошеня. Двійнята буває рідко. Народжуються кошенята з березня по червень. Вага новонароджених складає 85-120 грам, колір шерсті сірий з темними плямами. Очі кошенята відкривають в кінці 2-го тижня, тверду їжу починають вживати на 8-му тижні. Статева зрілість у самок наступає у віці 1 року. Самці стають статевозрілими в 1,5 року. Смертність серед молодняка досягає 50%. У неволі довгохвоста кішка може дожити до 24 років. У дикій природі тривалість життя в 2 рази менше.

Поведінка та живлення

Полювання переважно здійснюється в нічний час. У деяких регіонах кішка полює і вдень. Велику частину часу проводить на деревах. По землі переміщається, щоб змінити район полювання. Звірятко здатний вивертати лапу на 180 градусів, спокійно висить вниз головою на гілках. У довжину стрибає на 3,5 метра.

Спосіб життя у довгохвостих кішок одиночний. Вони об’єднуються в пари тільки на час шлюбного періоду. Кожна особина займає великий індивідуальний ділянку. Його площа може доходити до 12 кв. км. Межі ділянки метятся сечею. Тваринки також залишають подряпини на гілках і стовбурах. В цілому, представники виду є домосідами і дуже рідко переходять на великі відстані.

Довгохвоста кішка сидить на землі
Раціон харчування складається з дрібних ссавців. Це маленькі мавпи, птахи, пташенята, яйця, деревні жаби, ящірки, гризуни. Представники виду поїдають і рослинну їжу. Тим самим вони підтримують в організмі вітамінний баланс і покращують травлення. Чисельність даного виду низька. Він класифікується як що знаходиться під загрозою знищення. У неволі розмноження у довгохвостої кішки залишає бажати кращого. На сьогоднішній день прийняті закони, що забороняють полювання на цих екзотичних тварин.

Посилання на основну публікацію