Доповідь “Тварини Антарктиди”

Антарктида – це континент, з дуже суворими кліматичними умовами. Температура на більшій частині материка в літні місяці становить мінус 50-55 градусів, а в зимові опускається до мінус 60-80 градусів. Вся територія континенту покрита льодом, але в Південному океані, який омиває береги Антарктиди і вважається одним з найбільш незвичайних екосистем Землі, живе величезна кількість дивовижних тварин і птахів.

Багато тварин є мігруючими, так як не можуть постійно жити в таких суворих кліматичних умовах. На крижаному континенті не живуть сухопутні чотириногі хижаки, проте там мешкають морські ссавці, ластоногі і величезні птахи.

Нижче наведені найпоширеніші представники фауни Антарктиди.

Блювал (блакитний або синій кит) – найбільший представник фауни на планеті. Він важить в середньому 120-150 тонн і досягає в довжину до 35 метрів. В основу раціону синього кита входять ракоподібні істоти, креветки, планктон, дрібна риба, криль, великі рачки. Ведуть самотній спосіб життя.

Горбач (горбатий кит). Таку назву кит отримав внаслідок того, що при плаванні сильно вигинає спину. Важить він в середньому 30-40 тонн і досягає в довжину 13-14,5 метрів. Горбачі живуть зграями. Кожен горбатий кит має індивідуальну забарвлення.

Сейвал (Івасеві кит) – достаточнокрупний кит сімейства полосатиків, що досягає в довжину 17- 20 м і 30 тонн маси тіла. У раціон зазвичай входять ракоподібні, рачки-Черноглазка, сайда, головоногі молюски. Живуть тварини групами.

Финвал (сельдяной кит) – близький родич синього кита і друге за величиною тварина планети, так як важить він близько 70 тонн при довжині тіла в 25 метрів. Харчується кит в основному крилем, але може поласувати і дрібними рибами. Живуть групами по 3-7 особин.

Косатки – найбільші м’ясоїдні дельфіни, які досягають в довжину 8-10 метрів і важать 7-8 тонн. Харчуються переважно ластоногими. Живуть зграями з 18 особин, які дуже прив’язані між собою і здатні піклуватися про старих і хворих родичів.

Південний морський слон – велика тварина сімейства тюленів, досягає в довжину 3.5-6.5 метрів і більше 4 тонн маси тіла. Свою назву отримав через величезну носа, що звисає над пащею і ніздрями вниз. Їжею для морського слона є риби і головоногі.

Морський леопард – один з видів тюленів, який отримав таку назву завдяки плямистої шкурі. Дорослі особини досягають 3-4 метрів в довжину і важать 270-400 кг. Харчуються в основному іншими тюленями, пінгвінами і крилем.

Тюлень Уедделла – один з найчисленніших тюленів Антарктиди. Досягає в довжину приблизно 3 метри і важить близько 400 кг. Харчується рибою і головоногими молюсками.

Тюлень-крабоед – найчисленніший тюлень планети. Дорослі особини виростають в довжину до 2.5 метрів і важать близько 200-300 кг. Харчуються виключно крилем.

Імператорський пінгвін – найбільший представник пінгвінів, який може вирости до 130 см у висоту і важити приблизно 20-45 кг. Харчується він рибою, кальмарами і крилем. Живуть колоніями, що складаються з 10000 особин. Для того, щоб не замерзнути, пінгвіни збираються в щільні групи і переміщаються від одного краю групи в центр і назад.

Посилання на основну публікацію