1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Географія
  3. Де живе андський ведмідь? Ареал і середовище проживання

Де живе андський ведмідь? Ареал і середовище проживання

Очковий ведмідь, також відомий як андський ведмідь (Tremarctos ornatus) є найменшим з нині живих видів ведмедів і єдиним вижив представником підродини короткомордих ведмедів (Tremarctinae).

Його найближчий родич – вимерлий флоридський очковий ведмідь (Tremarctos floridanus). Андський ведмідь є єдиним дожив до наших днів видом ведмедів, родом з Південної Америки. Через втрату природного середовища існування МСОП відносить очкового ведмедя до вразливих видів.

Поширення і середовище проживання

Ареал очкового ведмедя обмежений Західною і Північною частинами Південною Америкою, хоча невелика популяція зустрічається в Панамі. Їх природний ареал простягається через Захід Венесуели, Еквадор, Колумбію, Перу, північний захід Аргентини і захід Болівії. Цей вид можна зустріти в Андських горах. До того, як популяція стала фрагментованою в останні 500 років, андський ведмідь був відомий своєю адаптивністю, оскільки зустрічався на різних висотах в багатьох середовищах проживання, включаючи сухі ліси, чагарники, пустелі і гірські луки. Одна андська популяція очкового ведмедя на кордоні Еквадору і Перу населяла великий ареал, подібний до того, що вся популяція займає бурих ведмедів.

Найбільш сприятливим середовищем для очкових ведмедів є густі вологі гірські ліси на висоті від 500 до 1000 м над рівнем моря, які забезпечують різноманітність їжі. Іноді в пошуках укриття і їжі вони можуть опускатися на висоту 250 м або підніматися вище снігової лінії до 5000 м.

Точна чисельність популяції очкових ведмедів невідома, але недавнє дослідження північних Анд, за винятком Північної Аргентини, Болівії і Перу, показало, що ця цифра становить від 6 000 до 10 000 особин.

Загроза

Головна загроза для андських ведмедів по всій Південній Америці – це втрата середовища проживання і браконьєрство. Будівництво інфраструктурних об’єктів, таких як залізниці та автомобільні дороги, збезлісення і перетворення лісових земель на пасовища ведуть до деградації, фрагментації і втрати середовища існування. На жаль, охоронювані заповідники недостатньо великі, щоб утримувати великі популяції очкового ведмедя. Сучасні тенденції землекористування включають вирубку і спалювання лісів для створення сільськогосподарських угідь поряд з розвитком інфраструктури. Це призвело до фрагментації середовища проживання андського ведмедя принаймні до 100 ділянок між Північним Перу і Венесуелою.

Місцеві жителі полюють на ведмедя з різних причин, включаючи страх, захист від нападів на посіви та худобу. Як наслідок, щороку гине близько 200 особин. На ведмедів також полюють через частин їх тіла, які цінуються в традиційній медицині і можуть принести хороший дохід. Ринкова ціна жовчного міхура ведмедя оцінюється в 150 доларів США, що більш ніж в три рази перевищує середньомісячну заробітну плату в Болівії. Соціальні конфлікти та злидні в цих країнах посилюють руйнування середовища проживання, оскільки більшість людей вдаються до вирощування коки та інших незаконних рослин як засоби до існування.

ПОДІЛИТИСЯ: