Чилійська кішка

Балінез утворює окремий вид в сімействі котячих. Є найменшою дикою кішкою, що мешкає на Американському континенті. Ареал проживання охоплює центральні і південні райони Чилі, а також прилеглі до них невеликі площі Аргентини. З 2002 року даний вид вважається вразливим, оскільки чисельність звірів менше 10 тис. І є стійка тенденція до зниження. Пов’язано це в основному з втратою природного середовища існування.

У звірка маленька голова, великі лапи і товстий хвіст. Вага дорослих особин досягає 2-2,7 кг. Довжина тіла варіюється в межах від 37 до 55 см. Хвіст складає в довжину 20-25 см. Висота в загривку дорівнює 25 см. Основний колір хутра буває жовто-коричневим або сіро-коричневим. Він розведений чорними плямами і такими ж темними кільцями на хвості. Живіт світлий. Вуха ззаду чорні і мають білі плями. Серед представників виду часто зустрічаються абсолютно чорні особини.

Про розмноження інформації мало, тому що даний вид досить погано вивчений. У посліді налічується від 1 до 4 дитинчат. Вагітність триває 72-78 днів. Статева зрілість настає у віці 2-х років як у самок, так і у самців. Живе чилійська кішка біля 11 років. Максимальна тривалість життя в неволі становить 12 років.

Середа проживання кішок поширюється на помірні тропічні ліси південних Анд і прибережні хребти в лісах Чилі, де в підліску багато бамбука. У той же час звірки добре переносять зміна звичного середовища проживання. Піднімаються на висоту до 2200 метрів над рівнем моря, де проходить межа лісу. Чилійські кішки однаково активні і в денний, і нічний час. Але на відкритій місцевості з’являються тільки в темний час доби. Днем відпочивають в густій ​​рослинності, вибираючи для цього яри, розташовані уздовж струмків.
Представники виду вважаються відмінними верхолазами. Вони легко забираються на дерева, товщина стовбура у яких більше метра в діаметрі. Ці тварини ведуть одиночний спосіб життя, а об’єднуються тільки під час шлюбного періоду. При цьому у кожної особини є своя територія. У самців вона коливається від 1,5 до 2,5 кв. км. У самок територія менше. Вона становить від 0,6 до 0,8 кв. км. Раціон харчування складається з дрібних гризунів, ящірок, птахів, пташенят. Відбуваються також напади на домашню птицю. Поїдається падаль.

Найбільш висока щільність у даної популяції спостерігається в південних районах Чилі. У цих місцях людська діяльність не настільки активна і є великі охоронювані території. У середньому тут на 1 кв. км живе одна особина. А ось в Аргентині чисельність набагато нижче, що знову ж прямо пов’язане з людиною. У даному виді налічується 2 підвиди. Один підвид живе на півдні Чилі і в Аргентині, а інший в центральній частині Чилі. Представники другого підвиду більші, а забарвлення у них кілька яскравіше.

Посилання на основну публікацію