Християнство з точки зору філософії

Унікальність християнства, який відзначив свій 2000-річний ювілей, полягає в тому, що його засновником визнається не людина, а Син Божий, що втілився в людину, народжену Дівою Марією від Духа Святого, що жив серед людей, що проповідував їм своє вчення, страчений на хресті і воскрес в третій день після розп’яття.
Згідно з біблійними уявленнями Бог створив перших людей, Адама і Єву, за образом і подобою Своєю (Бут. 1; 26, 27), т. Е. Безсмертними істотами. Смерть з’явилася у світ як покарання за гріх, скоєний прабатьками людства. Гріх полягав у порушенні першими людьми Божого заборони їсти плоди з дерева пізнання добра і зла. Суть же гріхопадіння полягає в тому, що наділені свободою Адам і Єва, піддавшись спокусі, проявили свавілля і злочинний інтерес до забороненого плоду. Сенс міфу про гріхопадіння, мабуть, слід вбачати в тому, що людина не може і не повинен знати те, що знає Бог. Адаму і Єві треба було знати і шанувати Бога (Абсолютна Благо) і завдяки цьому перебувати в райському блаженстві. Коли ж, прагнучи стати «як Бог, що знає добро й зло» (Бут. 3, 5), перші люди порушили заборону, вони побачили як би виворітну сторону світу, себе і один одного, т. Е. Довідалися зло. Розум їх затьмарився. Вони отторгли себе від Бога і, можливо, стали б ворожими йому: «І сказав Господь Бог: Ось став як один з нас, знаючи добро і зло; А тепер коли б не простяг він своєї руки, і не взяв з дерева життя і не з’їв, і не жив повік »(Бут. 3; 22). Покарання за гріх виявилося суворим. По-перше, Адам і Єва онтологічно змінилися: втративши духовну тілесність (Едемському тіло), вони знайшли плотяне і дебелість фізичного тіла. По-друге, вони стали тлінними істотами, схильними псування, хворобам, старінню і, нарешті, посмертному розкладанню. По-третє, стали смертними, т. Е. Тимчасово живуть на землі. По-четверте, були приречені на тяжкі труди на землі і народження дітей, які успадковують їх долю. По-п’яте, гріхопадіння Адама і Єви відбилося на всій природі («проклята через тебе земля»), яка також стала підкорятися законам смерті і тління. Апостол Павло так підсумовує християнське розуміння смерті: «Жало ж смерті – гріх, а сила гріха – закон» (1 Кор. 15; 56). Отже, смерть, увійшовши з гріхом у світ, стала законом буття, дія якого людина не може усунути своїми власними зусиллями. Смерть і гріх викупаються та долаються Божественним втручанням, посланням у світ Спасителя – Ісуса Христа.
Християнство грунтується на вірі в богочеловечности Христа, ті. подвійність Його природи – божественну і людську. Бог як Дух не просто втілився в людину, т. Е. Матеріалізувався, щоб проповідувати Своє вчення, а саме вочеловечился, т. Е. Знайшов всю повноту людського буття з його душевними скорботами, тілесними стражданнями і смертю. Людяність Христа, що розуміється як Його реальна земне життя і праведність, є не тільки догматом релігійної свідомості, але і фактом історичної науки. Учительство Христа також достовірно: про це
свідчать Євангелія. Божественність Христа є предмет віри християнина, підкріпленої прямими свідченнями очевидців, доказами непрямого порядку і богословськими міркуваннями. І тут, безумовно, головне питання – це питання про те, чи дійсно воскрес Христос, убитий на хресті? Якщо це дійсно так, то це свідчить про те, що сталося надприродна подія, непосильний для людини, але посильне для Бога. На вірі у воскресіння Христа тримається все християнство: «А якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і наша віра» (1 Кор. 15; 14). Відсутність або брак віри у воскресіння Христа, вчить апостол Павло, є ознака гріховності людини (1 Кор. 15; 17). Дуже важливо, що саме апостол Павло свідчить про воскресіння Христа, бо він, до звернення в християнство звався Савлом, був лютим противником Христа і гонителем християн: «Я бо найменший з апостолів, що негідний зватись апостолом, бо гонив церкву Божу» (1 Кор. 15, 9). У «Діяннях святих Апостолів» (9; 1-22) відтворюється сцена містичного одкровення Савлу Ісуса Христа, що трапилася з ним по дорозі в Дамаск. Після цього Павло не тільки став віруючим християнином, а й отримав дар апостольського служіння, т. Е. Сприйняв божественну істину у всій повноті і проповідував її всюди. Сенс воскресіння полягає в тому, що Христос, як людина, помер, але воскрес, бо в ньому був Бог. Але оскільки Христос був посланий у світ як Відкупитель гріха Адама і Спаситель всіх людей, то і всякий віруючий в нього, що має Його в своєму серці, хоч і помре тілесно, але душа його буде жити вічно, а після Страшного Суду його чекає також воскресіння, т. е. душа його з’єднається з перетвореним тілом.
Саме ідея воскресіння склала оригінальність і новизну християнського вчення, значною мірою сприяла його широкому поширенню та популярності в минулому і сьогоденні. Воскресіння, власне, є не що інше, як відтворена життя померлої людини, заново який здобув свою тілесність у дещо зміненому вигляді. Згідно Євангельським уявленнями, мертві повстануть з гробів не в своєму фізичному тілі, а в перетвореному духовному тілі, майже повторює обриси фізичного. У квітучому віці і без статевих відмінностей: «Бо у воскресінні не одружуються, не виходять заміж, але як Анголи ті на небі» (Мт. 22; 30).
Вчення про воскресіння найбільш повно і глибоко виражає ідею особистого безсмертя, бо людина усвідомлює своє особистісне Я тільки в контексті своєї тілесності, в якій протікає вся його душевна і духовне життя. Завдяки тілу людина має свою індивідуальну біографію, неповторний набір різноманітних відносин з іншими людьми, суспільством, природою і Богом. Вчення про воскресіння означає не що інше, як затвердження особистості у вічності. Воно здатне задовольнити найглибші духовні запити й саме сприяє розвитку глибокої і цілісної особистості.
Основні чесноти християнства суть віра, надія, любов, з яких остання є основоположною. Не випадково, відповідаючи на запитання фарисея про головну заповідь для людини, Ісус сказав йому: «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю». Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: «Люби ближнього твого, як самого себе». На цих двох заповідях увесь Закон і Пророки »(Мт. 22; 37-40). Питається, яка вигода людині від любові, що пропонує самовідданість і служіння Богу і людям? Вона стає очевидною саме в контексті проблеми смерті. Люблячий ближнього, т. Е. Егоїст, не сприймає свою особисту смерть як вселенську катастрофу, а хто любить Бога не впаде духом, не зневіриться і не втратить надії ні перед обличчям своєї власної кончини, ні перед суворістю втрат. Він ніколи не самотній, бо з Богом, а Бог і є любов, яка вічна: «Любов ніколи не перестане Хоч пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується» (1 Кор. 13, 8).
Способом актуалізації божественної духовної любові в людині служить пам’ять про смерть, або смертна пам’ять, вельми шанована отцями Церкви. Необхідність пам’яті смертної диктується тим, що людині не дано знати години свого смерті. Вона може настати в будь-який момент, наздогнати кожного незважаючи на вік і соціальне становище. Ось чому людина повинна постійно перебувати в покаянному стані, усвідомлювати свою недосконалість і молити Бога про дарування благодаті спасіння. Чим праведніша людина, тим більше розвинена у ньому пам’ять смертна, і, навпаки, той, хто пам’ятає про смерть, у того більше духовних і моральних ресурсів для самовдосконалення.
Дуже високо ставив пам’ять смертну святитель Ігнатій Брянчанінов. Він повчав, що не треба відкидати стан страху, туги і безнадії, яке охоплює людину, вперше подумував про смерть. Ця своєрідна серцева хвороба з часом преложи в радість. «Спогад про смерть, про супроводжуючих її та про подальші їй страхах, спогад, поєднане з старанної молитви і плачем про себе, може замінити всі подвиги, осягнути все життя людини, доставити йому чистоту серця, привернути до нього благодать Святого Духа, і тим дарувати йому вільне вознесіння на небо повз повітряних влади (т. е. благополучно минути посмертні митарства душі – В.С., О.С.) »(Твори єпископа Ігнатія Брянчанинова. млова про смерть. М., 1991. С. 181). Щоб пробуджувати пам’ять смертну, радить святитель, необхідно відвідувати кладовища, хворих людей, бути присутнім при смерть і поховання ближніх. Пам’ять смертна не тільки сприяє праведного життя і дарує спасіння, але також є шлях пізнання Бога, самого себе і улаштування своїй вічній долі. «Вигнанці раю! Не для веселощів, не для торжества, не для играние ми знаходимося на землі, але для того, щоб вірою, покаянням і хрестом вбити яка вбила нас смерть і повернути собі втрачений рай »(Там же. С. 183).
Крім духовних і моральних настанов, що визначають християнське ставлення до життя і смерті, величезне значення в цій справі мають таїнства Церкви і вся культова сторона релігійного життя. Хрещення, миропомазання, сповідь і, особливо, євхаристія, згідно з християнським вченням, готують людину як до земної, так і до загробного життя. В католицтві і православ’ї євхаристія означає повторення священнослужителем жертви Христа заради порятунку людини. «Щоразу, коли віруючий присутній на Трапезі Життя, смерть перемагається для нього. Таїнство стає ліками безсмертя … протидією смерті, щоб завжди було життя в Ісусі Христі »(Літургія божественної євхаристії // Богословські праці. Т. 21. М., 1980. С. 149).
Християнське вчення амбівалентне. З одного боку, воно надзвичайно просто і за наявності віри доступно будь-якій людині: і простому пастухові, і вченому мудреця. З іншого боку, християнство постає як складна, пройнята безліччю смислів релігійна система, що вимагає для розуміння розвиненого розуму і чистих намірів. Доля християнства складалася драматично, бо в людей часто притуплялася або випаровувалася віра, заплямовувався розум і губилася чистота мотивів. Гідність християнства дуже часто виявлялося вище гідності християн. Але це не означає, що блага звістка про рятівника Христі втрачена. Християнство жваво і допомагає людям жити в гідності і з надією на порятунок.

Посилання на основну публікацію