Що таке обереги?

Старовинні люди відчував себе протистояли величезній ворожому світу. Ось чому він відразу ж постарався придумати такі засоби, які б допомогли йому відчути себе менш беззахисним.
Так, вирушаючи до лісу, первісний мисливець вішав собі на шию ведмежі ікла. Ікло ведмедя часто вішали і над колискою з немовлям, щоб відлякати злих духів. Причина проста: ведмідь вважався господарем лісу, а тому людина, який ніс його ікла, міг сприйматися як його посланець і, отже, перебувати під його захистом.
Коли з’явилося християнство, то віруючі почали носити невеликі зображення Ісуса Христа, Богородиці та деяких святих. Одягаючи ці іконки, вони і не підозрювали, що просто-напросто наслідують своїх віддаленим предкам. Крім іконок охоронної функцією був наділений і хрест. Цей найдавніший символ, що став емблемою християнства, розглядався як священний вже приблизно 4000 років тому, коли і з’явилися його перші зображення.
Сліди подібних вірувань збереглися і в наш час. Йдучи на війну, воїни несли з собою маленькі іконки і хрестики, освячені в церкві. Та й зараз багато хто носить кулони із зображенням знаків зодіаку. Всі ці захисні амулети і називаються оберегами, оскільки в різний час вони мали одне і те ж призначення – захистити, вберегти людину від можливої ​​небезпеки.

Посилання на основну публікацію