Філософсько-правові ідеї Августина

Філософсько-правові ідеї в Середні століття, як і саме право, носили ідеаціональний (божественний) характер. Правові реалії цього періоду інтерпретуються крізь призму двох основних понять: Бог і людина. Jus divinum, jus sacrum – “божественне право є священне право” – основний філософсько-правової теза Середньовіччя.
Філософія права прагне не тільки обгрунтувати правові основи буття Бога, але і довести, що саме божественна благодать дозволяє судити і порівнювати вчинки людей. Однак в оцінці ролі благодаті Бога думки середньовічних мислителів розділилися.
Так, наприклад, Пелагий (справжнє ім’я Морган (кінець IV – початок V ст.)) Вважав, що людина може вдосконалюватися без божественної сили (благодаті).
Його сучасник Августин Блаженний, навпаки, переконував, що людина гріховна, злий і тільки воля Бога направляє його до добра. Причому людство знайшло гріховність, порушивши заборону Бога і побажавши жити не по божественним принципам, а за своїми законами. Первородний гріх зумовив утворення двох світів – “градів”: “граду Божого” (його на землі представляє Церква) і “граду земного” (його уособлює світська держава). Відповідно по-різному живуть і люди: одні (праведники) – в “граді Божому” за законами Бога, інші (грішники) – в “граді земному” – керуються іншими законами, вторинними стосовно божественним законам. Закони “граду земного”, вчив Августин, повинні підкорятися законам “граду Божого” і формулюватися як заповіді Бога. Церква може і зобов’язана контролювати діяльність світської держави. У роботі “Сповідь” Августин, розглядаючи проблему самосвідомості, підкреслив важливість розвиненості правосвідомості: людина повинна мати не тільки почуття власної гідності, а й почуття громадянської гідності. Розглядаючи роль самосвідомості людини, Августин звертається до проблеми порядку, який залежить від богопізнання. Тільки ідеаціональной орієнтований законодавець може успішно зблизити “град земний” з “градом Божим”.

Посилання на основну публікацію