Філософські погляди М. Кузанського

Не буде перебільшенням назвати Миколу Кузанського ключовою фігурою у філософській думці епохи Відродження. Народившись в південнонімецькому селищі Куза, Микола Кребс (таке його справжнє прізвище) вступає у школу «братів спільного життя» в Голландії, де навчалися «вільним мистецтвам», займалися коментуванням теологічних і філософських книг, вивчали грецьку та латинську мови.

Після повернення до Німеччини він вступає до Гейдельберзький університет, відомий своїм номиналистская «духом». У 1417, переїхавши до Падуї, він вступає до школи церковного права. Одночасно його приваблює природознавство, математика, географія, астрономія, а головне – філософія. З 1426 він приймає сан священика.

Незважаючи на це, Кузанский висуває ідею нескінченності Всесвіту в просторі. Всесвіт однорідний, рівноцінна у своїх різних частинах, які не позбавлені мешканців.

Тим самим він стає попередником М. Коперника і Дж. Бруно і провісником геліоцентричної картини світу.

У філософії він орієнтувався на ідеї неоплатонізму, але як мислитель, розриває з середньовічною схоластичної традицією богослов’я.

Йому чуже створювати раціоналістичну систему віри, для підкріплення якої найчастіше використовували авторитет Аристотеля. Центральне місце в філософії Кузанського займає проблема співвідношення Бога і світу (кінцевого і нескінченного).

Кузанський заперечує можливість пізнання Бога через перерахування його атрибутів: жодне визначення, ні всі взяті в сукупності не можуть вичерпати божественної суті. У такому підході відчувається відмова від канонічної теології і вже бачиться філософський підхід, в якому Бог є філософська категорія, що означає нескінченне початок і приховану сутність всього.

Філософський Бог Миколи Кузанського – це ідея, яка характеризує першооснову всього сущого.

Відкидаючи в філософії теологічну і біблійну термінологію, розглядаючи співвідношення кінцевого світу речей і нескінченної суті, він відмовляється від понять «акт творіння», «еманація» і розвиває теорію «розгортання» з Бога того, що міститься в ньому в «згорнутому» вигляді. Світ є те, що розгортається з Бога. Всесвіт є розгортання божественного першооснови, а вічне розгортання є її розвиток!

Бог, згідно Н. Кузанський, є абсолютний максимум, нескінченність, але Він неподільний, а це означає, що він абсолютний мінімум. Кузанский формулює ідею містичного пантеїзму: «Буття бога в світі є ні що інше, як буття світу в Бозі». Діалектичне розуміння Бога як єдності протилежностей зближує нескінченного Бога і кінцевий світ.

Але Бог і природа не одне і те ж. Матерія – всього лише видимий світ, світ кажимости, за яким ховається світ сутності. Але природа розглядається ним як єдність протилежностей, тобто діалектично.

Природний світ являє собою живий організм, одушевлений світовою душею. Всі частини світу знаходяться в постійній динаміці і загального зв’язку.

Особливе місце у філософській концепції Кузанського відводиться людині.

Людська природа розглядається ним як результат найбільш значного, вищого божественного творіння. Звучать навіть ідеї обожнювання людини, якого він називає «олюднити Богом». Згідно поглядам Кузанського, людина є діалектична єдність кінцевого і нескінченного. В онтології Кузанського людина стоїть вище всіх істот і поміщений найближче до Бога.

Людська природа у вченні Кузанського являє собою вищу і найбільш значне божественне творіння, «лише трохи нижче ангелів» говорить автор «Вченої незнання». Характерне для всього сущого «збіг протилежностей» знаходить своє вираження і в людській природі. Співвідношення «згорнутого» в бога максимуму і «розгорнутої» у космосі обмеженою нескінченності відбивається і в людській природі.

Але така божественна «повнота досконалості» може бути властива лише людській природі в цілому, а не окремій людині. В окремому особистість людська сутність проявляється обмежено.

Той, хто підніметься до «з’єднання з максимальним», може мислити як боголюдина.

Подібне з’єднання можливо лише в «сина божому». Так вчення Кузанського про людину зливається з його христологією. Разом з тим, це скоріше не данина середньовічної схоластики, а пантеистические тенденції в його філософії, пов’язані з вченням про «згортання і розгортанні» божественного начала, про збіг протилежностей. Мова йде про те, що людина «стягує» в собі весь Всесвіт. Таким чином, християнське вчення про божественне триєдність переробляється Кузанским в діалектичне вчення про бога, світ і людину.

Вельми цікавий підхід Кузанського до проблеми пізнання. Сама можливість пізнання світу людиною закладена в самій природі людського розуму, в практичному характері людської діяльності. Як Бог розгортає з себе світ, так людина розгортає з себе предмети розуму. Стверджуючи, що розум людини грунтується на відчуттях, що з’єднуються з уявою, Кузанский передбачив створення основ філософської гносеології.

Питання пізнання світу вирішувалося Н. Кузанським номіналістично.

Не заперечуючи дослідно-емпіричних форм пізнання і визнаючи за ними необхідний етап пізнання, який вимагає упорядкування в розумі. В результаті абстрагування виникає багато слів, – «імен». Але почуття, розум можуть бути інструментами пізнання природи, а не Бога, якого можна осягнути лише розумом – вищої пізнавальної здатністю людини, чисто духовною сутністю, породженням самого Бога.

Філософські ідеї Н. Кузанського втілені в трактатах:

  • «Про вчене незнання»;
  • «Про прихованому Бога»;
  • «Про буття – можливості»;
  • «Про мудрість».

Всі вони зробили помітний вплив не тільки на сучасників, епоху, а й на формування філософської культури мислителів наступних століть .

Філософію епохи Відродження відрізняє яскраво виражений антропоцентризм, гуманізм, неоплатонізм, пов’язаний з широкою постановкою онтологічних проблем, і специфіка натурфілософії. Ці риси філософія даного періоду набувала поступально, і вони можуть бути підставою трьох періодів Ренесансної філософської думки.

Посилання на основну публікацію