Слони – цікаві факти

У царстві тварин, що вважають за краще наземний спосіб життя, найбільшими є слони. У водної стихії з ними можуть конкурувати тільки кити. На величезній планеті слони водяться там, де дуже жарко – в Африці і Індо-Малайському географічному регіоні.

Слони дуже розумні тварини (головний мозок може досягати 5 кг), з прекрасним слухом, гострим нюхом і дотиком.

Скільки важить слон?

Слони вражають своїми розмірами, вага дорослих особин може досягати до семи тонн, а новонароджені слоненята важать 100 кілограмів. Щоб виносити малюка з таким солідним вагою, слонисі потрібно майже два календарні роки.

Що їдять слони?

Слід зазначити, що такі великі і сильні тварини – вегетаріанці. Їх раціон харчування – трава, листя, плоди та кора дерев. Правда, в дуже великих кількостях, що досягають до трьохсот кілограмів в день. Води теж потрібно чимало – до двохсот літрів.

Слони виділяються з усього різноманіття тваринного світу не тільки своєю потужністю, але і анатомічною будовою: величезними вухами, які при помах охолоджують організм, витягнутим хоботом-носом, жировими подушечками-амортизаторами на стопах ніг, величезними страхітливими бивнями.

Для чого слону хобот?

Хобот – це універсальний орган для слона, їм він виконує багато дій:

  • вириває траву (якщо трава низька, попередньо розпушує землю ногами);
  • зриває листя і плоди з дерев:
  • набирає воду (місткість хобота до 6 літрів):
  • б’є ним об землю в нападі агресії і люті;
  • обіймається при зустрічі з родичами.

Протягом життя (в середньому 70 років) у слонів кілька разів змінюються корінні зуби. До сорока років цей процес припиняється.

Відмінність африканського і індійського слона

Між африканськими (саванних) і індійськими (азіатськими) слонами існує ряд відмінностей. Про це більш детально ми писали в цій статті. На чорному континенті живуть більші представники хоботних. Азіатські слони важать від 2 до 5,5 тонн, тому деякі підвиди називають навіть «кишеньковими» (Суматра). Дикі азіатські слони швидко звикають до людини і легко всьому навчаються. Використовуються в основному як транспортний засіб, особливо в важкодоступній місцевості.

Не завжди у слонів є бивні, більшість таких представників мешкає на Шрі-Ланці та називаються вони Махна. Самки слонів також позбавлені бивнів. У азіатського слона на дві пари менше ребер, але зате більше хвостових хребців. Колір шкіри світліший, на лобовій частині голови дві величезні опуклості. Хобот азіатського слона закінчується єдиним пальцевидним відростком, бивні набагато менше різців африканського слона. Дитинчата народжуються покриті шерстю бурого кольору, яка з часом стоншується і випадає.

Біг слонів

Слони спритні і рухливі тварини, гарні бігуни і плавці. Можуть розвивати швидкість до 48 кілометрів на годину. Причому вона втекла, піднявши хвіст, довжина якого може сягати півтора метрів.

Як слони сплять?

Сплять стоячи не менше чотирьох годин, основний час проводять в пошуках їжі. Лягти на землю під час сну можуть тільки хворі слони або ж молоді слоненята.

Для чого слони приймають грязьові ванни?

Шкіра у всіх слонів дуже товста і зморшкувата, позбавлена ​​потових залоз. Слони періодично приймають грязьові і пилові ванни, що захищають їх від докучливих комах і перегріву.

Самки переміщаються по території стадами, а самці воліють самотність. Дитинчата обох статей перебувають з мамою, а підросли самці у віці 7-10 років видаляються з стада і формують свої тимчасові групи.

Вороги слонів

Крім людини, у дорослих особин в природі немає ворогів, а для слоненят становлять небезпеку леви і тигри. Дорослі гіганти бояться тільки маленькій африканській медоносної бджілки, від одного дзижчання якої впадають в панічну втечу. Від людей їх покликана захищати Червона книга. Чи бояться слони мишей розказано в цій статті.

Свої емоції висловлюють ревом, бурчанням, трубними звуками, повізгіваніем. Характерною особливістю є те, що це єдині наземні ссавці, які не вміють стрибати. У неволі живуть довше, ніж в дикій природі. Завдання нині живучих на землі людей – зберегти популяцію цих розумних і сильних тварин для наступних поколінь.

Посилання на основну публікацію