Найнебезпечніші хижаки

У світі фауни, що нараховує близько 1,6 млн видів, найнебезпечніші хижаки планети займають верхні позиції. В процесі еволюції ці грізні тварини вибрали агресивну форму поведінки, ставши зразками сили, спритності, швидкості і кровожерливості.

На них можна помилуватися в зоопарку або цирку, але особиста зустріч в природному середовищі найімовірніше закінчиться трагедією.

Чорна мамба

Зрозуміти, чому плазун загону зміїна отримало таке зловісну назву, судилося жертвам повзає вбивці. Нападаючи, мамба широко відкриває пащу, демонструючи чорну глотку. У себе на батьківщині, в африканських саванах і рідколісся, лускатий монстр вважається одним з найнебезпечніших хижаків. Укуси змії, що досягає трьох метрів в довжину, фатальні – без термінової медичної допомоги летальний результат наступає через 20-45 хвилин.

Зброя агресивного істоти – швидкодіючий паралітична отрута, що містить концентрований нейротоксин і каліцісептін, що вражає серцево-судинну систему. При укусі в кров потрапляє до 400 мг смертельного речовини. Для людини фатальний є доза в 15 мг.

Будь-яке наближення плазун розцінює як загрозу і миттєво нападає. При необхідності аспид розвиває швидкість до 19 км / ч. На відміну від своїх побратимів, чорна мамба атакує багаторазово, раз по раз вводячи жертві небезпечну рідину. Єдине створення, у якого відсутня страх перед отруйною фуріей, – це стійкий до зміїному токсину мангуст.

Косатка

Океанічні титани наводять страх навіть на запеклих підводних агресорів – білих акул. Величезні ссавці, довжина тіла яких досягає 10 м, а маса – 8 тонн, хапають величезних риб за хвіст і різко прокручують, приводячи їх у паралітичну стан. Полюють косатки групами по 5-7 особин, демонструючи силу, спритність, незвичайний розум і 13-сантиметрові зуби.

В меню цих хижаків входять великі риби, дельфіни, кити, морські котики, пінгвіни, тюлені і кашалоти. Атакуючі тварини розганяються до 60 км / ч. Подібно до багатьох м’ясоїдних, чорно-білі монстри вбивають набагато більше здобичі, ніж потрібно для втамування голоду. На людей морські вбивці нападають тільки в разі прояву людиною агресії.

Косатки відносяться до сімейства дельфінових. Ареал охоплює весь Світовий океан – від акваторій Арктики до антарктичних вод. Живуть найнебезпечніші морські хижаки в групах. Самці можуть кочувати з стада в стадо, самки все життя залишаються в одній сім’ї. Спілкуються ссавці за допомогою ехолокації. Крім загальних, зрозумілих для всіх особин звуків, кожне угруповання має власний «діалектом».

Гребенястий крокодил

З усіх представників класу плазунів найбільшими розмірами характеризується гребенястий крокодил. Він має покрите шкірястим щитками ящероподобное тіло, масивну витягнуту голову, короткі міцні лапи і товстий потужний хвіст. Довжина тулуба дорослого самця – 5-7 м, вага – до 2 000 кг.

Жахлива рептилія привільно відчуває себе як в солоній, так і в прісній воді. Великий ареал включає Південно-Східну Азію, острови Тихого і Індійського океанів і північ Австралії. Гребенястий крокодил – небезпечний хижак, що володіє одним їз сильних укусів в світі фауни. Сила стиснення щелеп, що містять 60-68 зубів і здатних перемолоти тверді кістки, – 251 атмосфера.

Перевірений мисливець вистежує видобуток, цілком ховаючись у воді і залишаючи на поверхні ока і ніздрі. Вибравши підходящий момент, він блискавично накидається, збиває жертву з ніг і захоплює на дно. В якості їжі плазун не гребує ні ракоподібними, ні птахами, ні амфібіями, ні рибами, ні ссавцями. Від смертельної хватки кровожерного вбивці щорічно гине близько 100 чоловік.

Африканський лев

Одним з найнебезпечніших тварин в світі визнаний представник підродини великих кішок – африканський лев. Його предок, 350-кілограмовий печерний лев, в епоху плейстоцену наводив жах на мешканців євразійських і північноамериканських лісів. Сучасний хижак поступається за розмірами свого доісторичного прародичу. Висота в холці самця не перевищує 120 см, вага – 250 кг. Самки на 30 см нижче і на 70 кг легше. Ареал обмежений землями південної Африки.

Гучний рик царя звірів чути за 8 км. Нічний зір, що перевищує людське в 6 разів, гострі кігті довжиною 7 см і стрімка атака залишають жертві гігантського кота мало шансів на виживання. Якщо лев наздогнав здобич – її смерть невідворотна. Сила удару потужної лапи, здатної звалити з ніг біжить буйвола, – 500 кг, гострі 8-сантиметрові зуби тиснуть з силою до 160 атмосфер. Голодні тварини або звірі, можуть нападати і на людей.

Живуть величні кішки в прайдах. Сімейство очолює досвідчений дорослий ватажок. Крім нього, соціальна одиниця включає гарем з 5-9 самок і коаліцію, що складається з 2-3 самців з сторонніх груп. У полюванні беруть участь більш спритні і швидкі левиці, обов’язок левів – захист території від чужинців.

Білий ведмідь

Білий ведмідь – найнебезпечніший і найбільший хижак (на суші). Ставши на задні лапи, цей гігант досягає 3,4 метрів. Тіло велетня покрито білою або жовтуватою густою шерстю, що приховує чорну шкіру. Широкі лапи забезпечені перетинками. Білі ведмеді живуть на приполярних територіях північної півкулі. Ссавці ведуть кочовий спосіб життя, переміщаючись разом з льодами, що дрейфують.

Білі ведмеді дуже розумні. Розвинений інтелект, який поступається лише розумовим здібностям мавпи, витривалість, відмінний зір, слух і нюх роблять величезну тварину повноправним господарем Арктики. На суші звір розганяється до 40 км / ч. У воді він може безперервно перебуває 3-5 днів, розвиваючи швидкість 6-7 км / год. У білого ведмедя відмінний нюх. Він виявляє видобуток з відстані 1,6 км від нього або під шаром снігу товщиною близько одного метра. Жертвами хижака стають нерпи, тюлені, моржі, білухи, нарвали. Єдиним ворогом білого ведмедя є людина.

Маса білого ведмедя – 450-900 кг. Новонароджені дитинчата за розмірами можна порівняти з морською свинкою і важать 450-750 грам. На світло вони з’являються з жовтня по січень. А знаєте чому білі ведмеді не їдять пінгвінів? Відповідь в нашій статті.

Ідеальні вбивці світу фауни – чорна мамба, косатка, гребенястий крокодил, білий ведмідь і африканський лев – займають вищі позиції в харчовому ланцюгу. Але як би не гострі були їх ікла, самим агресивним і небезпечним хижаком сучасності є людина розумна.

Посилання на основну публікацію