Факти про лебедів

Лебеді – красиві і величні птиці з сімейства качиних. Цікаві факти про лебедів будуть розглянуті тут.

  1. Всього налічується 7 видів лебедів. Найбільш великим видом є лебідь-шипун (довжина тіла до 180 см, а вага до 13 кг). А розмір малого лебедя не перевищує 125 см і важить він до 5 кг.
  2. Лебеді відносяться до водоплавним птахам. За суші вони рідко пересуваються. Йдучи від небезпеки, на воді лебідь може розвинути велику швидкість і при необхідності злетіти.
  3. У лебедів прекрасний зір, яке допомагає їм добувати їжу і захищатися від ворогів.
  4. Кожен, хто бачив лебедя, звернув увагу на довгу шию цього птаха. Найбільш довга шия у чорного лебедя. Це дозволяє добувати їжу на глибинах водойм.
  5. У лебедів дуже густе оперення, що допомагає птахам добре переносити холодну погоду. А на кінці хвоста є заліза, яка виділяє жир для змащування пір’я, тому лебеді можуть тривалий час перебувати у воді, не промокаючи.
  6. Колір пір’я у лебедів змінюється в завістімості від місця проживання. Зазвичай в південних умовах птахи мають більш темне забарвлення, а в північних – білий.
  7. Лебеді вважаються символом подружньої вірності. Дійсно, знайшовши собі пару, ці птахи сильно прив’язуються один до одного. Вони разом займаються видобутком їжі, здійснюють перельоти, піклуються про пташенят.
  8. Лебеді, відлітаючи у вирій, можуть підніматися до висоти 8000 метрів, досягаючи швидкості 80 км / ч. Правда, велика маса тіла не дозволяє птахам швидко злітати, і їм доводиться деякий час змахувати крилами і перебирати лапами.
  9. Загальна тривалість життя лебедів в природних умовах складає 25-28 років.
  10. Лебідь-кликун проголошений національним птахом Фінляндії, лебідь-шипун – національним птахом Данії, а чорний лебідь символізує Західної Австралії.
Посилання на основну публікацію