Вусаті кити: класифікація, опис, харчування

Вусаті кити або беззубі кити (Mysticeti) – підряд китоподібних ссавців. Ці водні тварини мають набір рогових пластин, звисаючих з верхньої щелепи, за допомогою яких фільтрується їжа з морської води.

Загін китоподібних (Cetacea), об’єднує всіх китів, дельфінів і морських свиней. Деякі з найбільших тварин в світі – вусаті кити. Нижче ви можете дізнатися більше про класифікацію вусатих китів і їх основні характеристики.

Класифікація

Всі кити класифікуються як хребетні тварини в скарбі китопарнокопитних (Cetartiodactyla), яка включає в себе парнокопитних (наприклад, корів, верблюдів, оленів) і китоподібних. Ця класифікація заснована на недавніх висновках про те, що кити еволюціонували від копитних предків.

Загін китоподібних містить близько 90 видів китів, дельфінів і морських свиней. Він ділиться на дві групи: вусаті кити (Mysticeti) і зубаті кити (Odontoceti). Вусаті кити відокремилися від зубастих китів близько 34 млн. Років тому.

Mysticeti і Odontoceti класифікуються як надсемейства або підряди, в залежності від того, яку систему класифікації ви розглядаєте.

Вусаті кити поділяються на чотири родини і 14 видів:

  • Карликові кити (Neobalaenidae): включає єдиний живий вид карликовий гладкий кит (Caperea marginata) і ряд вимерлих предків. Карликові кити поширені в холодних (5-20 ° С) водах Південної півкулі.
  • Сірі кити (Eschrichtiidae): в сімействі є єдиний вид сірий кіт, який зустрічається в північній частині Тихого океану.
  • Китові (Balaenidae): це сімейство нараховує 4 види і 2 роду. Рід гренландские кити (Balaena) включає один однойменний вид, а рід південні кити (Eubalaena) – 3 види: південного гладкого кита, північного гладкого кита і японського кита. Представники цього сімейства поширені у водах Тихого, Атлантичного і Північного Льодовитого океанів.
  • Смугачеві (Balaenopteridae): включає рід горбаті кити (Megaptera), до якого відноситься єдиний однойменний вид, а також рід полосатики (Balaenoptera), куди входять: малі полосатики, південні малі полосатики, сейвали, смугастики Брайда, смугастики Ідена, сині кити, фінвали і Balaenoptera omurai (вид виділений в 2003 році).

Характеристика вусатих китів

Вусаті кити мають розмір тіла від 6 м і 3 т (карликовий гладкий кит) до 34 м і 200 т (синій кит), який також є найбільшим твариною на Землі. У цих ссавців добре самці відрізняються від самок. У вусатих китів є обтічні тіла, і дві кінцівки, які модифіковані в ласти. Хоча вони не настільки гнучкі і моторні, як тюлені, вусаті кити можуть плавати дуже швидко, причому найшвидші кити здатні розвивати швидкість 37 км / год.

У цих китів є злиті шийні хребці, і вони взагалі не можуть повертати голову. Вусаті кити мають два близько розташованих дихальних отвори (дихало), які служать носовими проходами. Деякі види добре пристосовані для занурення на великі глибини. У цих тварин є шар жиру під шкірою, який дозволяє підтримувати оптимальну температуру тіла в холодній воді.

Ареал проживання

Хоча вусаті кити широко поширені у водах Світового океану, більшість видів віддають перевагу більш холодні води навколо Північного і Південного полюсів.

Харчування

На відміну від своїх зубатих родичів, вусаті кити народжуються з «китовими вусами» замість зубів. Через відсутність зубів вусаті кити полюють за своєю їжею інакше. Насправді багато видів використовують спосіб харчування, відомий як фільтрація.

Ці кити відкривають рот і захоплюють велику кількість їжі разом з водою. Потім вони витісняють воду з рота (часто використовуючи свою мову), і ласують своєю здобиччю, яка включає велику кількість риби, криля, креветок, восьминогів, різних ракоподібних і інших морських організмів.

На рогових пластинах знаходяться щетинки, які нагадують зубці на гребені. Вони розташовані на такій відстані один від одного, що вода може йти, зберігаючи видобуток.

Сірі кити спеціалізуються на годуванні донними ракоподібними. Полосатики харчуються зграями риб і ракоподібними, а форма їх тіла дозволяє зменшити опір при прискоренні. Південні кити використовують збільшену голову, щоб ефективно поглинати велику кількість води і повільно фільтрувати видобуток таку, як зоопланктон.

Деякі вусаті кити також можуть полювати за здобиччю, такий як велика риба, кальмари або восьминоги, але більшість воліють менші джерела їжі через відсутність зубів і невеликий глотки.

Розмноження

Ці тварини мають полігінійну систему розмноження (деякі види моногамні) і самці зазвичай спаровуються з більш, ніж однією самкою. Для залучення самок, кити часто «співають пісні«. Як правило, у самки народжується одне дитинча після гестації тривалістю 10-12 місяців. Зазвичай дитинчата народжуються в зимові і весняні місяці, і самки несуть всю відповідальність за їх виховання, а також вигодовують своїм молоком протягом 6-7 місяців. Самки можуть завагітніти відразу ж після пологів, хоча у інших китів існує перерву в 2-3 роки. Вусаті кити мають більшу тривалість життя і низьку неонатальню смертність.

Поведінка

З точки зору соціальної структури вусаті кити, як відомо, досить самотні в природі, часто подорожують поодинці або в невеликих групах. Великі зграї або групи можуть утворюватися під час міграцій, годування або розмноження. Розмір цих груп зменшується як тільки вони закінчують взаємодію один з одним. Зв’язок між вусатими китами включає в себе гучні стогони і скиглення, і фізичні жести, такі як вистрибування з води, переслідування, підняття хвоста над поверхнею води і т.д.

Згрози

Корінні народи Арктики традиційно використовували м’ясо, жир і рогові пластини вусатих китів. В даний час, китоподібні захищені міжнародним правом, однак в ряді країн на них продовжують безжально полює. Крім полювання, вусаті кити також стикаються з погрозами забруднення навколишнього середовища і подкислением океану. Їх рідко утримують в неволі, оскільки це можливо тільки з маленькими особинами або представниками маленьких видів.

Посилання на основну публікацію