Сезонні явища в житті ссавців

Основні сезонні явища в житті ссавців. Життя ссавців, як і інших хребетних тварин, пов’язана зі змінами у навколишньому середовищі. Навесні або на початку літа у них відбувається розмноження, поява потомства. Надалі вони вирощують дитинчат, завчасно готуються до зими і зимують.

Підготовка до розмноження у багатьох звірів пов’язана з вибором місць, сприятливих для розмноження і вирощування потомства. У цей період білки, ховрахи, ондатри і багато інших тварин влаштовують або ремонтують нори, гнізда й інші укриття. Лисиці і песці вибирають затишні місця серед чагарників, густої трави або каменів і риють тут нори (рис. 370). Деякі ссавці мігрують у віддалені і малодоступні місця. Морські котики, наприклад, перебираються на пустельні острова.

У період народження дитинчат звірі, особливо ті, які не влаштовують лігвища, гнізда або нори, ведуть потайний спосіб життя. Кочують звірі (копитні, великі кішки, вовки) стають в цей час осілими.
Тривалість вигодовування дитинчат молоком у різних звірів різна. У ондатри, наприклад, вона становить близько 4 тижнів, у вовка – 4-6 тижнів, у бурого ведмедя – 5 місяців, а у білого ведмедя і моржа – близько року. Це пов’язано з характером і доступністю їжі, на яку потім переходить молодняк, поживністю молока, а отже, і швидкістю росту молодняку, і низкою інших причин.
Після того як молодняк стає здатним до самостійного харчування, багато звірі вибирають місця, найбільш багаті кормом.

У більшості видів звірів після припинення годування молодняка молоком сім’ї розпадаються. Значно довго вони зберігаються у вовків (близько 11 місяців). Ведмедиця часто залягає в барліг разом з ведмежатами. Більше року з Оленята ходять олені.

У період підготовки до зими у багатьох звірів відбувається линька, під час якої змінюється густота хутра та його забарвлення. Заєць-біляк, наприклад, з рудувато-сірого стає білим, малопомітним на снігу, білка руде хутро змінює на сріблястий.
Підготовка до зими пов’язана з посиленим харчуванням, з накопиченням жиру. Багато звірів мігрують в найбільш кормние місця. Північні олені, наприклад, откочевивают з тундри в лісотундру, де їм легше з під снігу добувати корм (рис. 373).

Багато рослиноїдні звірі, що живуть в гірських лісах, наприклад, кабани, барани, козулі, влітку піднімаються на високогірні луки, а взимку спускаються в долини з менш сніговим покривом. Переміщаються і напівпустельні ссавці. Сайгаки, наприклад, влітку найчастіше тримаються в північних частинах ареалу – в глинистих напівпустельних степах, а взимку откочевивают на південь в менш сніжні напівпустелі.

Деякі звірі на зиму збирають запаси корму (рис. 371, 372, 374, 375). Особливо це характерно для гризунів. Великі запаси кормів роблять, наприклад, лісові миші. Вони збирають в основному зерна злаків, горіхи, жолуді, семянки клена. Запаси складають у спеціально вириті камери нір, в дупла лежать на землі дерев, поглиблення під корінням дерев. Білки запасають в основному горіхи і жолуді, бурундуки – кедрові горішки, зерна злаків, насіння дерев.

Багато копитні ссавці до зими об’єднуються у великі стада, а хижаки, наприклад вовки, утворюють зграї (рис. 376). Утворюють великі скупчення і деякі гризуни. Миші та полівки, наприклад, влітку живуть окремими родинами, а до зими перебираються в стоги соломи і сіна.

Сильно розвинений інстинкт запасання корму у пищух. Вони сушать траву і складають сіно в стіжки. Бобри збирають на зиму обрубки і гілки дерев, кореневища водних рослин і складають їх у воду близько хаток. Сім’я бобрів запасає на зиму до 20 м3 корму.
З комахоїдних запаси робить хохуля. Вона збирає і складає в норі двостулкових молюсків. Горностай, ласка, куниці, кішки ховають надлишки видобутку.

Не роблять запаси на зиму в основному звірі-кочівники і багато звірів, що впадають в сплячку.
Зимовий сон і зимова сплячка. При різкому зменшенні корму і погіршенні умов його добування, значному зниженні температури повітря деякі звірі, наприклад ведмеді, борсуки, єнотовидний собака, впадають в зимовий сон. У цей час у звірів знижується рівень обміну речовин, зменшується температура тіла, скорочується число дихальних рухів. Бурі ведмеді сплять в неглибоких земляних печерах, під звалилися деревом, під кущем; єнотовидний собака – в неглибоких норах або в купі сіна; борсуки – в складних норах. Ці тварини легко можуть прокидатися під час зимових відлиг і виходити зі своїх сховищ. Під час зимового сну у ведмедиць народжуються ведмежата.

При справжньою сплячці у ссавців різко падає температура тіла, сильно скорочується число дихальних рухів. У бурундука і їжака, наприклад, температура тіла знижується до 2 ° С, у ховраха – до 1 ° С. Сплячий звір, що знаходиться в стані заціпеніння, зовні нагадує замерзлого (рис. 377). Справжня сплячка властива бурундуки, хом’якам, багатьом кажанам (ці тварини можуть на короткий час прокидатися при сильних відлигах). У більш глибоку сплячку впадають їжаки, ховрахи, бабаки.

Посилання на основну публікацію