Розповідь про песця

Песець – хижий ссавець, що володіє розкішним цінним хутром і в залежності від сезону здатне змінювати його забарвлення (особливо привабливо він виглядає взимку). Належить до сімейства собачих. Живе близько 10 років. Через деякий зовнішньої схожості з рудою лісовою красунею його іноді називають полярної або арктичної лисицею. Типовими місцями проживання даної тварини є тундра, лісотундра, острови і узбережжя Північного Льодовитого океану, Заполяр’ї.

Песець має важливе промислове значення, легко приручаються. Сьогодні в Америці, Європі та Азії налагоджено його полусвободное і клітинне розведення. Лідируючі позиції в цій сфері належать Фінляндії та Норвегії.

Вередливістю в їжі звірок не відрізняється. Він може харчуватися їжею як тварини, так і рослинного походження. Вміє робити запаси. Чи не відмовиться з’їсти навіть падаль і потрапили в капкани своїх родичів. Нерідкі випадки, коли песці супроводжують північних ведмедів і доїдають після них залишки видобутку.

Песці не зважають найбільшими хижаками. Довжина їх тіла зазвичай не перевищує 50-75 сантиметрів, а хвоста – 25-30 сантиметрів. Середня вага самок – 3 кілограми, а самців – 3, 5 кілограма (хоча маса деяких особин може досягати і 9-10 кілограмів). Цікаво, що в холодний період року ці тварини важать більше, ніж влітку, що допомагає їм успішно перезимувати.

Вони ідеально пристосовані до виживання в регіонах з суворими кліматичними умовами. У них відмінний нюх і слух, а ось зір не дуже хороше. Закруглені маленькі вушка, що знаходяться на тупомордая голові, покриті густою шерстю. На закороткі лапах теж є волосяний покрив. Тіло у песців приосадкувате. Особлива їхня гордість – довгий пухнастий хвіст.

Для проживання песці риють нори, що нагадують підземні лабіринти з декількома входами і розташовані недалеко від джерел води. А так, як відповідного грунту в місцевості, де мешкають звірята мало, то вони користуються одними і тими ж норами безліч років. Для захисту від негоди взимку частенько риють нори в снігу.

Потомство у песців з’являється в кінці весни або на початку літа. Зазвичай самка народжує 8-12 сліпих дитинчат. Однак помічено, що якщо існують труднощі з їжею, то кількість малюків менше зазначеного. Бачити щенята починають приблизно через 2 тижні. Ростуть швидко і вже в піврічному віці за розмірами наздоганяють батьків.

Посилання на основну публікацію