1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Біологія
  3. Розповідь про гепарда

Розповідь про гепарда

Гепард є хижим ссавцям, що належить до сімейства котячих. Сучасний ареал її проживання – більшість африканських країн і центральна частина Ірану. Однак в минулі століття гепардів можна було зустріти і на рівнинних територіях Середньої Азії, Персії, Індії. Нерідко їх приручали і містили в ролі домашніх вихованців або ж використовували в якості помічників під час полювання. Це підтверджують літописи і стародавні зображення.

За зовнішнім виглядом і звичками гепард серйозно відрізняється від інших тварин родини котячих. Він володіє струнким м’язистим тілом, довжина якого може досягати 115-150 сантиметрів. Жирових відкладень майже немає. На маленькій голові досить високо розташовані закруглені вушка і очі. Цікаво, що для даного ссавця характерно не тільки бінокулярний, а й просторове зір, тому воно здатне точно розрахувати відстань, яка відділяє його від жертви.

Грудна клітка великого розміру, легкі теж збільшені і дозволяють робити до 150 вдихів за хвилину, що важливо при бігу. Тонкі міцні ноги і хвіст теж пристосовані для швидкого бігу. Буквально за 2 секунди гепард може розвинути швидкість, яку можна порівняти зі швидкістю гоночного автомобіля, а завдяки довгому хвосту він віртуозно балансує і зберігає рівновагу на поворотах, женучись за здобиччю.

Забарвлення короткої шерсті – пісочно-жовтий з численними чорними цятками. На морді (по боках носа) є темні смужки, що дозволяють маскуватися серед трави і залишатися непоміченим для об’єкта полювання.

Гепарди воліють вести денний спосіб життя. Не люблять жити довго на одному і тому ж самому місці. Найчастіше полюють рано вранці або ввечері. Засідок не влаштовують. Наздогнавши видобуток (газель, зайця, теляти гну або антилопу), збивають її ударом лапи, а після – душать.

Самки народжують 1-5 сліпих беззахисних малят. Виходжують, виховують і навчають потомство всім необхідним навичкам самостійно. Залишають своїх дитинчат, коли тим виповнитися 1,5-2 роки і вони вже вміють самі дбати про себе. Контактують з самцями лише в період спарювання. По своїй натурі вони одинаки, а от самці іноді можуть створювати коаліції.

Середня тривалість життя гепардів в умовах дикої природи – 12 років. У неволі ж вони можуть доживати і до 15 років. Через особливості генофонду і масового винищення людиною сьогодні знаходяться на межі зникнення.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Патогенез