Розповідь про дикобраза

Дикобрази, є одними з 25 видів великих, травоїдних гризунів, активних з раннього вечора до світанку. У всіх представників сімейства їжатцеві короткі, кремезні лапи, їх хвости варіюються від коротких до довгих, причому деякі з них пристосовані для хапання.

Перини або голки дикобразів приймають різні форми в залежності від виду, але всі вони є модифікованими в процесі еволюції волоссям. Базова забарвлення коливається від сірувато-коричневого і темно-коричневого до чорнуватого кольору. Варто відзначити, що голки дикобразів також покриті строкатими візерунками білого, жовтого, оранжевого і чорного кольору. Всіх дикобразів класифікують на 2 основні групи: дикобрази Старого Світу і Нового Світу.

Північноамериканський дикобраз є найбільшим видом в сімействі. Зазвичай вага не буває більше 7 кг, але іноді самці значно збільшуються. Його тіло має довжину до 80 см, хвіст – до 30 см. Покриті вони, в цілому, 30 000 пір’ям. На поверхні землі дикобраз спрямовується вперед і не може стрибати; на дерева він піднімається досить повільно, але має відмінний баланс; в воді добре плаває. Якщо атакувати, то він почне захищатися своїм потужним, м’язистим хвостом від нападника. Відомо, що на дикобразів полюють рисі і росомахи.

Північноамериканський дикобраз живе в лісах, включаючи лісисті райони уздовж річок в тундрі, лугопастбіщних угіддях і пустельних районах. Даний вид поширений на територіях від Канади до північної Мексики, хоча він відсутній на південному сході Сполучених Штатів. Є єдиним представником дикобразів Нового Світу, який проживає як на землі, так і на деревах.

Всі інші дикобрази Нового Світу є деревними і живуть в тропічних лісах від південної Мексики до Південної Америки. Їх морди великі і округлі. Амазонский дикобраз – найдрібніший вид цього сімейства. В першу чергу, вони їдять фрукти в нічний час і відпочивають протягом дня.

Представники Старого Світу, в основному, наземні, хоча довгохвостий дикобраз Південно-Східної Азії також може підніматися на дерева для їжі. Це найменший член сімейства, вагою менше 4 кг; його довжина становить близько півметра, не включаючи хвіст, який становить приблизно половину довжини тіла. Куцохвості дикобрази є найбільшими, вагою до 30 кг, довжиною майже метр і хвостом розміром 8-17 см. Подібно північноамериканському дикобразу, вони гризуть роги і кістки, щоб урізноманітнити їх раціон, що складається, в основному, з травоїдної їжі.

Посилання на основну публікацію