Розповідь про бурундука

Бурундук – маленьке забавна істота схоже на білку, його хочеться взяти в руки, погладити, погодувати. Важить бурундук 150 грамів, а зріст його від голови до хвоста – 27 см. Зовні крихітний звір відрізняється від білки п’ятьма чорними смужками, які знаходяться на спині. Бурундуків налічується 25 видів, але найосновнішими вважаються бурундук сибірський, бурундук східно-американський і червона білка.

Бурундуки схожі на білок довгими вухами, короткими кігтиками і передніми лапами. Температура тіла бурундука 39˚С, серце його б’ється досить-таки часто, аж 500 ударів в хвилину, дихає трохи повільніше, але все одно швидко 200 вдихів і видихів за хвилину. Линька у них раз на рік перед холодами, коли звір одягає теплу шубку, щоб не замерзнути. Черевце у бурундучка білого кольору, а сама шерсть в цілому сіро-руда.

Ще бурундуки своєю поведінкою і зовнішністю нагадують ховрахів, вони риють нірки, на вухах відсутні пензлика, може встати на задні лапи і озирнутися навколо. Ці милі тварини не є небезпечними для людини, їх навіть можна приручити, тому часто можна зустріти бурундука в якості домашнього улюбленця.

Навколишнє середовище – листяний ліс, він відмінно лазить по деревах і тонким гілках, але живе в норах, які досягають довжиною 3 м., В ній є кілька кімнат, одна для туалету, друга для сну, третя для народження дитинчат. Спальне місце застелене сушеної травою, в будиночку тепло і затишно. У бурундуків за щоками є мішечки, як і у хом’яків, в них звір збирає їжу для зимових запасів, і коли риє нору, виносить землю якомога далі, щоб заховати свою нірку. А нірку бурундук маскує листям, так, що знайти її дуже складно.

Як не дивно, бурундук живе кожен у своїй нірці, і зустрічаються вони лише під час шлюбного періоду. Самка зазиває до себе самців, вони влаштовують між собою бої, а потім переможцю надається честь продовжити свій рід. Після цього вони тихо і мирно розходяться до наступного сезону. Сплять бурундуки днем, коли тільки сонечко починає показуватися на горизонті, маленькі звірятка стрибають по гілках в пошуках їжі, грають одна з одною так і проходить день. А взимку впадають в сплячку, прокидаються кілька разів за зиму, щоб поїсти і сходити в туалет. Навесні бурундуки виходять зі своїх норок і гріються на сонечку.

Посилання на основну публікацію