Проєхидна – Zaglossus bruiini

Місце проживання : Нова Гвінея

Місце існування: Ліси
Розміри: тіло : 45-77 см, хвіст рудиментарний
Група: Хребетні
Клас: Ссавці
Підклас : клоачного або Первозвері
Загін: Однопрохідні або Яйцеродні
Сімейство: Єхидни

Новогвинейська проєхидна крупніше своєї близької родички, австралійської єхидни, але голки, зростаючі серед густої вовни, у неї більш рідкісні і короткі. « Дзьоб » удвічі довше черепа і злегка загнутий вниз. На всіх лапах по 5 пальців (на передніх лапах кігтями забезпечені тільки 3 середніх пальця). У самців на задніх ногах ростуть гострі шпори. Веде переважно нічний спосіб життя і годується комахами на лісовій підстилці. Самка відкладає 1 яйце і тут же поміщає його в неглибоку сумку на животі. Вилупилося дитинча залишається в сумці, харчуючись материнським молоком.
Проєхидна-потайний, рідко зустрічається звірятко. Поведінка цього виду майже не вивчено. Можливо, його звички мало відрізняються від повадок австралійської єхидни.

Перш до роду проєхидна (Zaglossus) зоологи відносили 3 види. Тепер їх прийнято вважати підвидами одного виду. Проєхидни гостро потребують охорони : через масову вирубку лісів і інтенсивного полювання чисельність їх у Новій Гвінеї швидко скорочується.

Посилання на основну публікацію