Повідомлення про полярну сову

У тундрі мешкає найбільша і неймовірно красивий птах із загону совоподібних – полярна сова. Цим хижакам нестрашні суворі сибірські морози, вони здатні виживати навіть в таких важких умовах.

Але взимку їм важко знайти пишу, особливо якщо настають холоди до -40 ° C, і випадає дуже багато снігу. Це змушує білих сов залишати рідні краї – вони мігрують на захід до скандинавських гір, там вітер розчищає вершини від снігу, тому помітити видобуток ставати набагато легше.

У полярних сов білосніжне оперення з маленькими чорними плямами, при цьому навіть лапи повністю покриті пір’ям, що нагадують шерсть. Самки зазвичай трохи більші за самців. Розмах їх крил становить 165 см, довжина тіла може бути 68-70 см, а вага – до 3 кг. Дзьоб і гострі чіпкі лапи пофарбовані в чорний колір. Ще однією відмінною рисою сімейства совиних є величезні яскраво-жовті очі.

Ці хижі птахи відмінні мисливці. Харчуються вони: зайцями, куріпками, качками, рибою, але в основному гризунами. Щоб зловити здобич сова займає зручне місце на височини (пагорб або гілка дерева), вичікує відповідний момент, а потім блискавично вистачає жертву кігтями. Біла сова завжди ретельно охороняє територію поруч зі своїм гніздом, тому деякі птахи воліють селитися неподалік, таким чином, забезпечуючи безпеку собі від інших хижаків.

Шлюбний сезон у сов починається в березні, при цьому самці цікаво доглядають за самочками. Вони спеціально ловлять і підносять в дар для своєї обраниці маленького гризуна, а потім ходять навколо неї з розпущеним пір’ям. Полярні сови можуть створювати пару на багато років, але іноді залишаються разом тільки до кінця гніздового сезону. Ці птахи будують прості гнізда – на узвишші в землі роблять невелику ямку, яку потім вистилають гілками і пухом. У кладці зазвичай від 5 до 10 яєць. Самка відкладає їх по одному в день, тому пташенята, які вилупилися першими, зігрівають молодших. Сова насиджує кладку близько місяця, весь цей період самець дбайливо приносить їй і пташенятам видобуток.

У неволі ці птахи можуть прожити близько 20 років, а в дикій природі набагато менше, але все ж це волелюбні хижаки, яким необхідна природне середовище проживання.

Посилання на основну публікацію