Повідомлення про горностая

Горностай – невелике ссавець тварина, що належить до сімейства куницевих. Ареал її проживання включає арктичні, субарктичні і помірні зони Євразії та Північної Америки. Є хижаком, розмір його видобутку може перевершувати власний.

Зовнішнім виглядом горностая притаманні характерні особливості сімейства куницевих: подовжене тіло і короткі лапки. Самці значно більші за самок (приблизно в два рази). Забарвлення шкірки змінюється в залежності від сезону року: в зимовий час хутро набуває білого кольору, влітку – спинка світло-коричнева, а черевна область носить жовтуватий відтінок. Кінчик хвоста завжди залишається чорним (по цій особливості горностая можна відрізнить від ласки, близького родича звірка). За розміром тварини, якості і кольору хутра прийнято виділяти 26 підвидів горностая.

Горностай веде одиночний спосіб життя. Віддає перевагу селитися недалеко від водойм: річок, озер, лісових струмків. Вглиб лісу заходить рідко, уникає великих відкритих ділянок території. Місце його проживання залежить від великої кількості основного корму – дрібних гризунів. Звірка також можна зустріти поблизу людського житла: якщо взимку недостатньо корму, то маленький хижак шукає його в місцях селищ людей. У пошуках їжі горностай долає на добу досить великі відстані: в літній час близько 12 км, в зимовий до 4 км. Горностай сам не риє нір, вважаючи за краще займати житло спійманої здобичі.

Незважаючи на те, що горностай вважається наземним хижаком, він добре плаває, лазить по деревах. Основний його їжею є лемінги, полівки, бурундуки. Представники тваринного, особливо самки, спритно витягують свою здобич з норок. Час активності горностая: сутінки і ніч, рідше його можна зустріти вдень. Іноді тварина полює на звірів за масою і розмірами перевищують власні, наприклад, на кроликів і куріпок. Свою здобич він вбиває, прокушуючи потиличну частину черепа.

У зимовий час по снігу горностай пересуває за допомогою стрибків, які досягають 50 м. Звірятко зазвичай мовчазний, але в збудженому стані може шипіти і гавкати. Основними природними ворогами маленького хижака є лисиця, соболь, великі птахи, нерідко він стає і видобутком домашньої кішки. Звірятко безстрашний і кровожерливий, чуючи небезпеку, він може атакувати навіть людини.

Посилання на основну публікацію