Повідомлення про білку-летягу

Білка-летяга є невеликим гризуном, що належить до сімейства болючих. Представлена ​​10 підвидами. Має зовнішню схожість з коротковухою білкою і відрізняється від неї лише наявністю широких шкіряних перетинок між лапками.

Ці перетинки покриті шерстю і під час стрибків звірка з дерева на дерево виконують роль своєрідного парашута. Тому не сильно переймаючись тварина може долати відстань навіть в 60-70 метрів. Крім того воно вміє непогано лазити і стрибати. Видає звуки, що нагадують низьке стрекотіння.

Важить білка-летяга всього-на-всього 150-180 грамів, що теж сприяє подоланню великих дистанцій. Довжина її тіла не перевищує 22 сантиметрів, а пухнастого плоскоподібного хвоста – 11-13 сантиметрів. З його допомогою звір може виконувати в повітрі пікіруючі руху і гальмувати. Забарвлення хвоста світліше, ніж у тіла.

На тупоносою округлій голові знаходяться опуклі чорні очі, завдяки яким летяга добре бачить вночі і в сутінковий період. Вони оточені чорним обідком. На закруглених вушках немає пензликів. Короткі лапки оснащені гостренькими вигнутими кігтиками, завдяки яким вона здатна утримуватися на гілках в будь-якому положенні. Шерсть тварини щільна і відмінно захищає його від холоду.

Мешкає білка-летяга в старих листяних і змішаних лісах, у вологих березняках і вільшняк. Переважно веде сутінковий і нічний спосіб життя, але самок і молодняк можна побачити і вдень. Майже весь час, вільний від сну, займається пошуками їжі. Живе зазвичай в гніздах, які облаштовує в природних дуплах дерев, розташованих на висоті 3-12 метрів над землею. Щоб зробити гнізда більш зручними, викладає їх м’якими мохами, лишайниками, сухою травою. Іноді може влаштовувати собі житло і в ущелинах, між скель. Активна цілий рік, але при надто низькій температурі повітря відсиджується в гнізді.

Харчується грибами, ягодами, молодий хвоєю, насінням хвойних і пагонами листяних порід. Правда, бувають випадки, коли цей милий звірок поїдає пташині яйця і маленьких пташенят. Однак перевагу він віддає вільховим та березовим сережки і навіть запасається ними на зиму.

Розмножуються білки-летяги 1-2 рази на рік. Малюки народжуються абсолютно сліпими і голими. Бачити починають через 2 тижні. Двомісячних особин можна вважати вже дорослими, оскільки в такому віці вони вже здатні відтворювати потомство.

Посилання на основну публікацію