Поведінка і розмноження гризунів

Деякі гризуни здатні споруджувати найрізноманітніші будинку; вони варіюються від отворів в деревах і скелях, простих нір у гніздах, конструкцій з листя і палиць в кронах дерев, до складних підземних тунелів, і будівництва гребель на річках, і струмках.

Гризуни можуть вести денний або нічний спосіб життя, або іноді вони активні частина дня і ночі. Представники цього загони можуть бути активними протягом усього року, але у деяких видів наступають періоди спокою або глибока зимова сплячка.

Час і частота розмноження, тривалість вагітності і розмір виводка сильно відрізняється від виду до виду. Наприклад, сірий щур (Rattus norvegicus) може привести на світ до 22 дитинчат за раз, а домашня миша (Mus musculus) може виробляти до 14 приплодів щорічно. Розмір популяцій може залишатися стабільним або коливатися, а деякі види, особливо лемінги, мігрують, коли популяції стають надмірно великими.

Посилання на основну публікацію