Доповідь про білку-летягу

Лісовий планерист, білка-летяга, широко поширена в лісах Північної Америки. Лісові зони від Лабрадору до Алабами розділені горами Аппалачами. Північна американська летяга зустрічається на півдні Аппалачів ізольована популяціями разом з більш дрібної південній Летяга. Також літаючі білки зустрічаються в дикій Австралії, островах Індонезії, в лісових зонах Росії і Японії.

Довжина північній летяги 25-31 см. Особи мають в основному попелястий забарвлення, але іноді зустрічається і темно-рудий.

Ссавці з сімейства сумчастих, летяги харчуються насінням шишок хвойних дерев, ягодами, а також грибами. Спори цих ласощів білки розносять по всій зоні проживання. Годуються вони на землі і деревах.

Звичайна білка перебирається з дерева на дерево, спускаючись на землю, а літаюча – долає цю відстань в плануючому польоті. Політ літаючої білки не махає, як у птахів. Вона планує з одного дерева на інше на відстань від 20 до 90м.

Коли летяга розчепірює кінцівки, то розправляються літальні перетинки уздовж боків тіла між передніми і задніми лапками. Покриті шерстю перетинки більше нагадують купол парашута, а не крила. А, коли білка лазить по деревах, то шкірні складки «упаковуються» під живіт і не утрудняють руху.

Будучи метою полювання інших хижаків (сов, яструбів, тхорів, куниць і ін.), Летяги активні тільки вночі. Врятуватися від хижаків літаючої білку допомагає стрибок в порожнечу, плануючи на інше дерево. А за допомогою ніг і волохатого хвоста вона робить маневри, як літак з допомогою рулів висоти і повороту. Йдучи від хижих птахів, білка може різко змінити траєкторію польоту.

При наближенні до місця посадки тулуб і хвіст білки беруть вертикальне положення, в результаті чого швидко скорочується швидкість. Значно втративши висоту, звірок забирається вгору по стовбуру дерева і робить новий стрибок. Такими серіями стрибків планують білки пересуваються по лісі.

Потомство у летяги з’являється навесні, в одному посліді зазвичай буває 3 дитинчати. Білченята народжуються сліпими і без хутряного покриву, і тільки через два тижні відкривають очі. До початку третього місяця життя малюки харчуються виключно молоком матері, яка в цей період перебуває разом з ними, обігріваючи їх. З тримісячного віку дитинчата переходять на звичайний раціон.

Лісові планеристи відрізняються розумом і кмітливістю, вони доброзичливі і швидко звикають до людини, тому нерідко живуть у людей в якості екзотичних домашніх вихованців.

Посилання на основну публікацію