Цікаві факти про тюленів

Ці дивовижні тварини, тюлені, тільки здаються незграбними. Так, на суші вони постають такими собі увальнями, але в воді вони стрімкі, сильні і граціозні. Втім, багато ще залежить від конкретного виду, до якого належить тюлень – багато хто з них дуже значно відрізняються один від одного.

Але саме завдяки цим тваринам в російській мові з’явилося таке розмовне слівце, як «тюленів», тобто валятися, відпочивати і нічого не робити. А що, адже ці морські тварини дійсно часто дозволяють собі розслабитися і відпочити, хоча, звичайно, їх життя не складається з суцільного відпочинку.

Маса тіла цих ссавців варіюється від 40 кг до 2,5 тонн, а в довжину вони можуть досягати від 1 до 6 метрів.

Тюлені можуть похвалитися добре розвиненим нюхом, вони здатні вловити запах на відстані до 500 метрів.

Сон тюленів завжди чуйний, вони кілька разів прокидаються для огляду території.
Ці тварини можуть спати як на суші, так і у воді.

Вважається, що тюлені еволюціонували від наземних або видроподобних предків.

Тюлені – дійсно жирні істоти, причому жир не потрібен їм не тільки для того, щоб не мерзнути: він також дозволяє їм зберігати кращу плавучість.

При пірнанні під воду серце тюленя б’ється 10-15 разів на хвилину, тоді як в звичайному житті робить за той же час до 120 ударів.

Тюлені риби не пережовують, а ковтають цілими. В крайньому випадку – рвуть на великі шматки.

Всього налічується близько 33 видів тюленів. Тюлені зустрічаються в більшості вод світу, головним чином в Арктиці і Антарктиді, а також в деяких районах тропіків.

Тривалість життя у тюленів залежить від статі. Самки живуть довше самців, в середньому термін їх життя становить 35 років, а самці живуть приблизно на 10 років менше.

На суші тюлені пересуваються на передніх ластах, подволаківая задні, але в воді ситуація змінюється. Занурюючись у воду, тюлені використовують передні кінцівки в якості керма глибини, а гребуть виключно задніми ластами.

Морський лев, який також відноситься до тюленям, може залишатися під водою до 2 годин, досягаючи глибини до 1,5 кілометрів.

Новонародженого тюленя називають Бельку через густого білого хутра, яким він покритий.

Замість вух у цих тварин є спеціальний слуховий прохід, який закривається спеціальною м’язом при пірнанні тваринного в воду.

Тюлені мають здатність до ехолокації, нехай вона у них і не так хороша розвинена, як у дельфінів.

Є й такі тюлені, як наприклад, тюлень-чернець, які мешкають в теплому Середземномор’ї. Також кілька видів тюленів як, наприклад, байкальська нерпа, живуть у внутрішніх озерах материків.

Найбільша з відомих в світі зграя ссавців – це популяція північних морських котиків, яка мешкає на двох островах в субарктичній зоні Тихого океану і налічує близько 1,5 мільйонів особин.

Агресивними по відношенню один до одного бувають тільки тюлені-самці в шлюбний період, в основному ж ці створення співчутливі і дбайливі до своїх родичів.

Тривалість життя тюленів не більше 30 років, вік визначається кількістю кіл у підстав їх іклів.

Тюлені приносять потомство не частіше разу на рік.

Вуса, або вібриси, допомагають тюленям орієнтуватися в воді. З їх допомогою тварини точно вгадують місце розташування перешкод і успішно обходять їх.

Основну небезпеку для тюленів представляють акули, білі ведмеді, косатки і людина.

Морські котики іноді більше півроку на рік проводять в океані в пошуках їжі.

Завдяки товстому подкожному шару жиру тюлені здатні витримувати критичні температури водного середовища до -80 градусів.

Самки і самці тюлені майже нічим не відрізняються на вигляд, так як їх геніталії заховані в жирових складках.

Посилання на основну публікацію