1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Біологія
  3. Чайка – опис, види птиці

Чайка – опис, види птиці

Птах чайка, опис якої можуть значно відрізнятися з урахуванням виду, разюче виділяється серед інших пернатих своїми унікальними особливостями. Ці відомі Морські птахи з однойменної групи відносяться до загону ржанкоподібних. Вчені вважають, що їх предками були поморники, кулики, водорізи, Крячки.

Загальна інформація

Чайка – це символ незалежності і свободи, вона асоціюється з морем, ці птахи оспівані в музичних творах, віршах і різних оповіданнях. Орнітологи їх віднесли до однойменного сімейства — Чайкові. Деякі з цих птахів занесені в»Червону книгу”.

Виглядає чайка як птах середнього розміру з гладким і щільним оперенням, яке може бути сірого або білого кольору, часто доповнюючись чорними ділянками на крилах і голові.

Опис чайки:

  • важить – до 2,7 кг;
  • довжина тіла – до 80 см;
  • швидкість польоту – до 120 км / год;
  • розмах крил – до 190 см.

Це перелітні птахи. Якщо розглядати, де зимують чайки, то ці пернаті в основному воліють Каспійське або Чорне море, деякі відлітають на Середземне або Північне узбережжя, в Китай, Японію або Африку. Харчуються чайки рибою, ракоподібними, дрібними птахами, на звалищах знаходять все, що підходить в їжу. Також з настанням зими їх можна бачити у великих містах. Ці пернаті не бояться ні дорослих, ні дітей, і не рідко випрошують хліб.

У російській мові слово “чайка” виникло в кінці XVII-го століття. Давню форму “чаїця «можна зустріти в літописах, наприклад, в»Слові о полку Ігоревім”. Точно невідомо, чому цей птах так називається, етимологи вважають, що це обумовлено її криком, він був інтерпретований як «кьяй». За рахунок чергування к / ч «кьяйка» це перетворилося в «чайку».

Всі види чайок воліють вести колоніальний спосіб життя. Колонії можуть досягати більше тисячі особин.

Основні види

Всього вченими налічується понад 50 видів, але точну класифікацію зробити складно через постійне міжвидового схрещування.

З відомих видів можна виділити наступні:

  • Великі морські чайки мають червону цятку на подклювье. Верхня частина тіла темна, нижня — біла. Крила темні, обрамлені по краях більш світлим відтінком. Пташенята виділяються буруватими пір’ям з візерунком з плям і смуг. Зустрічаються ці особини на скелястих островах північноамериканських і європейських океанів.
  • Срібляста чайка відрізняється досить великими розмірами. Розмір тіла до 75 см, вага — до 1,7 кг. Голова незграбна, в літній час повністю біла, до зими починає покриватися строкатим візерунком. Зазвичай цих птахів можна побачити на березі моря, але також вони можуть проживати біля річок і озер.
  • Озерна-досить дрібний екземпляр чайок. Влітку голова пернатих має коричневий відтінок, до зими він сходить, біля очей знаходяться білі кола. На закінченнях крил яскраво виражений малюнок. Цей вид в основному поширений по всій Європі.
  • Сиза чайка має дзьоб тонкого розміру, круглу голову і довгі крила. Відтінок пір’я змінюється з урахуванням сезону. Розмір-до 47 см.Голос пернатих нагадує часто вимовлене «киї».
  • Рожева-красива і рідкісна чайка. Має світло-рожеві однотонні пір’я. Дзьоб і лапи бувають чорними, червоними, синіми. Пір’я молодняку покриті багряним відтінком.
  • Чорноголова чайка має голову чорного кольору, покрита білими маховими пір’ям. Цих птахів найчастіше можна зустріти в Єгипті, на Чорномор’ї, а також в основній частині Європи.
  • Сіра-має середню довжину тіла. Зустрічається на березі Тихого океану, на заході Південної Америки. Пір’я-темно-сірі, дзьоб і ноги — чорного кольору.
  • Чорноголовий реготун має значні розміри – до 75 см.вага може досягати до 1,9 кг. Голова чорного кольору, дзьоб жовтий з червонуватим відтінком в кінці. Ноги темно-жовті, крила сіруватого кольору, тіло біле. Видаються крики являють собою часте “ау”.
  • Біла чайка – невеликий Полярний птах. Розмір тіла-до 50 см. мешкає в Арктиці та інших північних регіонах. Пір’я білі, гніздиться цей вид на скелях, проживає колоніями. Живиться ракоподібними та падаллю.

Різні види чайок можна зустріти по всій земній кулі, де знаходяться відповідні умови для цих пернатих. Але одна частина з них віддає перевагу тільки помірний клімат, інша — тропічні широти.

Певні види можна зустріти тільки уздовж берегів океанів і морів. Найчастіше вони ведуть осілий спосіб життя. Решта різновиди вибирають річки і болота, а також заселяють оази в пустелях. Ці види птахів в зимовий час зазвичай емігрують, вважаючи за краще перебувати в теплих морських куточках планети.

Чайки є відмінними літунами. Це обумовлено особливостями будови тіла. У повітрі ці пернаті відчувають себе як вдома. Вони можуть літати без втоми досить тривалий час і переміщатися на довгі дистанції.

Відрізняються чайки і своїми унікальними трюками під час польотів. Добре плавати пернатим дозволяють лапки з перетинками на кінцях. Птахи швидко пересуваються як по водній гладі, так і по суші. Чайки, як і практично всі види водоплавних, об’єднуються в колонії. Їх зграї можуть налічувати як кілька тисяч, так і всього десяток особин.

Особливості проживання та харчування
Якщо їжі не вистачає, то ці птахи часто приймають вигляд зухвалих і жадібних хижаків, які здатні битися за шматок їжі з вражаючою агресивністю як зі своїми дорослими родичами, так і з неоперившимися пташенятами.

Але під час появи небезпеки ці пернаті відразу ж об’єднуються і спільно починають боротися із загальним ворогом, яким може бути:

  • полярний ведмідь;
  • лисиця;
  • ворон;
  • вовк;
  • песець;
  • куниця;
  • степовий орел;
  • загрозливий їх життю людина.

Для оповіщення при нападі ворогів і захисту у цих птахів розвинена чудова і налагоджена система голосових звуків.

Харчова база

Чудовими мисливцями чайок робить тонкий, рівномірно розподілений і загострений дзьоб, який дозволяє ловити будь-яку, навіть дуже в’язку і слизьку здобич. В основному в їх раціоні переважає невелика рибка і молюски. Не рідко ці пернаті ласують залишками їжі хижих птахів, а також морських хижаків, літаючи неподалік від них.

У пошуках їжі чайки можуть здійснювати тривалі кола над гладдю води, не боячись, відлітають на великі дистанції, весь час дивляться за тим, що діється на мілководді. Так вони стежать за косяками риб, що піднімаються у верхні шари води, вони стають легкою здобиччю для птахів. Але під час полювання чайки занурюватися на велику глибину не можуть.

Часто ці пернаті шукають прожиток і біля узбережжя, пускаючись на пошуки трупів тюленів і моржів. Вони підбирають мертвих морських зірок, рачків, молюсків та інших представників фауни.

Види, які мешкають за Полярним колом і в степу біля водойм, часто задовольняються ягодами і фруктами, ловлять мишей і різних комах.

Через велику кількість їжі близько людських поселень ці птахи давно звикли заселятися близько цивілізації. Чайки прагнуть до пляжних узбереж і портів, де вишукують залишки харчових відходів, викинутих людьми.

Виховання пташенят

Подружні пари цих птахів протягом усього життя не розпадаються. Кожен з партнерів зберігає вірність, задовольняючись суспільством єдиного обранця до кінця життя. Але при смерті свого супутника, як правило, вибирають іншого.

Шлюбний сезон у птахів настає один раз на рік. Залицяння пернатих перед спарюванням полягає в здійсненні чітких, досить складних рухів пір’ям, тілом і головою. Цей ритуал, як правило, супроводжується голосовими звуками.

Голос птиці в цих ситуаціях схожий на»нявкання”. Перед самим контактом партнер підносить дамі частування. Пристроєм гнізда ці пернаті займаються з травня до червня. Затишні будиночки для малюків можуть перебувати на піску, прямо на траві або на вузьких уступах. Будівельний матеріал для облаштування гнізда підбирається з урахуванням типу місцевості. Морські види птахів підбирають черепашки і тріски. На Північному полюсі пернаті, як правило, для цього застосовують траву, висохлі водорості, очерет.

Як доглядають чайки за потомством

Мати відкладає за один раз до 3 яєць строкатого забарвлення. Потім вона протягом місяця висиджує потомство, а самець постачає партнерку кормом. Пташенята народжуються на світ не одночасно, а, як правило, з тимчасовим інтервалом 1-2 дня. Молодняк, покритий густим оперенням, з перших хвилин життя надає надзвичайну життєздатність, при цьому вже має розвинені органи зору. Але здатності самостійно рухатися пташенята не мають. Проходить лише 3-4 дні, і «молодь» вже починає свою першу подорож по колонії птахів.

Боротьба за виживання у пташенят дуже жорстока, а дорослі найчастіше віддають перевагу більш дорослим. Так, при нестачі їжі Молодші пташенята вмирають.

Оперення новонароджених є для них дуже хорошою маскуванням, яка рятує їх при небезпеці. Саме завдяки кольору пір’я малюки стають практично непомітними на тлі піщаного ландшафту або морських каменів.

Тривалість життя

Свою пару молоді птахи знаходять у віці 1-3 років. Живуть ці птахи в природі приблизно 20 років. Але термін життя у чайок залежить від виду. Наприклад, сріблясті чайки можуть жити до 50 років.

Потрібно відзначити, що зараз багато людей почали вважати цих птахів шкідливими, оскільки вони становлять велику загрозу для екологічної системи. Це обумовлено зменшенням числа риби в морях, що особливо стало помітно в останні 20 років. Результатом цього рішення людей є масове знищення чайок.

Ці птахи мають важливе значення для навколишнього середовища. Чайки очищають прилеглу територію до їх місць проживання, поїдаючи падаль і залишки людської їжі.

Сьогодні моряки застосовують сучасні технології, використовують новітні пристрої. Але до цього погоду і наближається шторм можна було дізнатися з поведінки чайок. Якщо ці пернаті спокійно кружляли в районі узбережжя або сідали на щоглу корабля, то погода буде хорошою. Якщо птахи знаходяться на березі і не літають — буде буря.

Існують види чайок, що знаходяться на межі вимирання. Також є ті, які ще не пройшли цю небезпечну межу, але їх популяція щорічно значно скорочується. У їх число входять реліктова, рожева, червононога, Китайська, Чорноголова чайки. Ці різновиди птахів знаходяться під охороною і занесені до Червоної книги.

ПОДІЛИТИСЯ: