Балобан

Балобан – птах з трагічною долею. І в цьому винна людська жадібність.

Зараз вже практично неможливо встановити, коли і де народилась соколине полювання. У Китаї є зображення людини Про ловчої птахом, створене приблизно за 700 років до н. е.. В арабських країнах це полювання відома з ще більш давніх часів і популярна понині. Цією пристрасті досі схильні численні арабські шейхи, які є основними замовниками та покупцями хижих птахів. Не відставали від них і татаро-монголи. У часи Золотої Орди за знатних бранців вони брали викупи соколами.
У Росії полювання з ловчими птахами також була дуже відома. Уже в XII-XIII ст. росіяни добре розбиралися в льотних і бойових якостях хижих птахів, серед яких найбільше виділяли кречетів. У «Слові о полку Ігоревім» є згадка про соколиного полювання. Це розвага спочатку було широко поширене серед знаті, а потім і простий люд навчився виходити на полювання з яструбами. При дворі існувала посада сокольничого, який повинен був доглядати за бойовими птахами і дресирувати їх. Однак прихід до влади Петра I поклав край масовому поширенню цього пошесті, і на Русі соколине полювання практично зникла.

В даний час в усьому світі відзначається збільшення інтересу до соколиного полювання. Знову починається відлов хижих птахів з природних популяцій. А оскільки птахів на всіх не вистачає, включився механізм конкуренції. Хоча в більшості країн вміст рідкісних бойових птахів у приватних руках заборонено, все ж постійно проводиться браконьєрський вилов і вивіз птахів до невідомих господарям.

Але не будемо забігати вперед. Давайте спочатку познайомимося про героєм цієї драми.
Балобан – красива хижий птах середньої величини. Найбільшого розміру досягають самки, які можуть важити до 1300 Самці дещо менше. Раніше балобана можна було зустріти на досить великій території, яка включала в себе Центральну Європу, Центральну і Середню Азію, степові і лісостепові райони Росії.

Найчастіше балобан поселяється в степовій місцевості, але може влаштуватися і в лісовому масиві, що межує поруч з великим відкритим простором. Якщо достатньо корму, поселяється в горах і напівпустелях. Так що його важко назвати дуже вимогливим до місця гніздування. Йому важливо лише, щоб поряд були багаті мисливські угіддя та безпечні місця для влаштування гнізда.
Балобан дуже спритний мисливець, який рідко залишається голодним. Володіючи прекрасним зором, він здалеку помічає потенційну жертву і негайно летить до неї. З великої висоти, як блискавка, він падає на нічого не підозрює гризуна і миттєво заколює його гострими кігтями. Може вистежувати здобич під час ширяння на великій висоті. Вміє зависати в повітрі за допомогою «тріпотливого» польоту. На відміну від деяких інших видів хижих птахів, здатний збивати свою жертву як у повітрі, так і на землі, що збільшує його шанси на вдале полювання. За таку універсальність і цінують соколятнікі цю птицю.

Основу його раціону в природних умовах становлять різноманітні гризуни. Найчастіше в степових районах до нього на обід потрапляють ховрахи. Тому дані птахи є потужним регулюючим фактором, що стримує занадто активне розмноження гризунів. Не гидують вони поїдати комах, охоче ловлять і пернату дичину. Просто дивно, як легко вони беруть таких великих птахів, як фазани, качки або дрохви. Але балобани більше воліють ловити більш дрібних птахів, таких як голуби, Горобцеподібні, галки, чайки та ін

У кожної пари птахів (як і всі хижі птахи, балобани моногами) обширний мисливський ділянку. За своєю здобиччю вони часто відлітають за кілька кілометрів від гнізда, хоча навколо може бути багато потенційних жертв. Цікаво, що балобани не полюють поблизу свого будинку, чим користуються деякі нехижі птиці. Поселяясь поряд з гніздом хижака, вони знаходять укриття не тільки від нього, але й від інших своїх ворогів, які не ризикують підходити близько до житлу такого грізного противника.
Балобани для гніздування вибирають гнізда інших птахів. Найчастіше вони займають споруди воронових, чапель і деяких хижаків. Можуть поселятися навіть у колоніях граків, проти чого останні не заперечують, т. к. балобани їх не чіпають. Зустрічаються гнізда на деревах, в нішах скель, на опорах ліній електропередач. За відсутності підходящої споруди можуть почати будівництво самостійно.
Ранньою весною, найчастіше в березні-квітні, самка відкладає від трьох до шести яєць охристого з темними плямами кольору. Вона безперервно насиджує їх протягом приблизно місяця, а самець найнятий добуванням корму. Незважаючи на ретельну турботу, пташенята виживають не всі. Тільки найсильніші і здорові малюки мають шанс перетворитися на красивих птахів. Найчастіше з виводка залишається два-три пташеня, інші гинуть ще в юному віці. З гнізда вилітають в червні-липні.
Як вже згадувалося вище, балобани дуже цінуються серед соколятніков за свою універсальність, красу, силу. З давніх пір їх відловлювали для любителів соколиного полювання, використовували під час полювання на дрохв, куріпок, качок, фазанів і навіть джейранів. Основними споживачами «живого товару» завжди були і тепер залишаються арабські шейхи. Володіючи величезними грошовими коштами, вони не скупилися платити за чергову літаючу іграшку. Часом до початку мисливського сезону у одного високопоставленого особи збиралося не менше сотні птахів. Звичайно, серед них були і інші види, але в основному переважали балобани.

У процесі навчання і полювання гине багато птахів. Травми і смертельні випадки тут не так вже й рідкісні. Крім того, на строки життя балобанов впливають і умови утримання, які найчастіше не відповідають навіть елементарним вимогам. У результаті чисельність відмінка може досягати 70-80%. Однак шейхів це мало хвилює. Завжди можна купити нових «мисливців». І так щороку.
Вся ця історія була б не така вже страшна, якщо можна було б забути про катастрофічне зниження чисельності балобана на усьому його ареалі. Там, де зовсім недавно налічували по кілька тисяч гніздових пар, в даний час можна знайти не більше 150. А адже зменшення кількості птахів ще більше підстьобує ажіотаж навколо них. Пернаті мисливці стають нечувано дорогими і все більш рідкісними. До фахівців-ловцям приєднуються місцеві жителі, спокушені видобутком легких грошей.
Починаючи з дев’яностих років XX століття вилов балобанов придбав грандіозний масштаб. У продаж пішли не тільки дорослі особини, а й пташенята різного віку. Навіть яйця стали збирати для штучної інкубації. У руках непрофесіоналів багато птахів просто не виживали, гинучи від неправильного догляду ще до продажу, а число загиблих пташенят і яєць взагалі ніхто не рахував.
Крім інтенсивного вилову на чисельність виду впливають і інші негативні чинники. Одним з них до цих пір залишається браконьєрський відстріл хижих птахів, які нібито знижують кількість промислових пернатих. Тут мисливці стріляють в будь-яку птицю, за формою нагадує хижака. Хто ж у такій відповідальній справі, як порятунок качечок для подальшої полювання, буде розбиратися, балобан це чи ні балобан? Буває, що стріляють просто заради розваги або для видобутку примірника на опудало в вітальню.

Вирубка лісу, освоєння та розорювання степів, зникнення птахів-гнездостроітелей, зменшення кормових ресурсів, неспокій на місцях гніздування – всі ці моменти, разом з перерахованими вище, поставили балобана на грань зникнення. Як хотілося б, щоб хоч невелика частина грошових коштів, яку витрачають на придбання цих рідкісних птахів шейхи, потрапила на будівництво пташиного розплідника для розведення зникаючих видів. Але поки що це тільки мрії.

Посилання на основну публікацію