✅Доповідь «Де живуть білі ведмеді»

З цікавими відомостями про живу природу діти починають знайомитися вже в початковій школі. Географія і ареал проживання тварин вивчаються в тісному зв’язку з особливостями біологічного виду, який протягом довгого часу пристосовувався до суворих умов півночі.

Ареал проживання

Невелика доповідь для учнів 1 класу містить дані про межі області проживання тварини. Білий ведмідь широко поширений в наближених до полюса областях північної півкулі планети. Звідси походить ще одна його назва – »полярний ведмідь”. Ареал поширення цього великого хижака на півночі обмежується 88 градусом північної широти і простягається на південь аж до Ньюфаундленду. У континентальній частині вид мешкає на просторах арктичних пустель аж до зони тундр.

На російській частині північних територій тварина зустрічається в Чукотському автономному окрузі – на арктичному узбережжі, в акваторіях Чукотського і Берингового морів. Популяція полярного ведмедя, що мешкає на Чукотці, є найбільшою в світі.

Опис способу життя

Полярні білі ведмеді ведуть кочовий спосіб життя. Кочівлі їх мають сезонний характер і знаходяться згідно з щорічними змінами кордону розташування льодів. У літній час разом з полярними льодами співтовариство полярних хижаків наближається до Північного полюса. Взимку ж воно зміщується в південному напрямку, перебираючись на час на материк.

Хоча представники цього біологічного виду вважають за краще триматися в прибережних регіонах, взимку вони, тим не менш, можуть залягати в барліг на материковій частині або на островах, віддаляючись від моря на дистанцію до 50 км.

У зимову сплячку представники цього біологічного виду впадають нерегулярно і ненадовго. Найбільш тривалий період сплячки у вагітних самок – 80-90 днів.

Середовище проживання

Мешкає цей Полярний хижак на морських льодах, як дрейфуючих, так і нерухомих, прибережних. Тут же і полює. Тварина вистежує свою основну здобич – морських тварин:

  • морж;
  • нерпа.

Білий ведмідь ловить їх, приголомшуючи ударом по голові близько лунок або підкрадаючись з укриття. Іноді, полюючи, перекидає крижини, на яких знаходяться Тюлені. При нагоді полярний ведмідь може підбирати падаль, харчуватися морськими водоростями, а також грабувати продовольчі склади полярних експедицій.

Відомі випадки заходу хижаків в населені пункти. Зокрема, канадське місто Черчілль відомий тим, що восени в його передмісті і в межах міста з’являється багато цих тварин. Для відлякування хижаків використовується вертольоти, сирени та інші звукові сигнали. Поліцейські патрулюють місто, а місцеві жителі не закривають двері будинків, щоб, тікаючи від хижака, не витрачати час на відкривання замку.

“Сезон білих ведмедів” триває в північному місті до тих пір, поки не замерзне лід в затоці. Після цього тварин вертольотом або іншими транспортними засобами перевозять на крижини — вони потрапляють в свою рідну, звичну середовище проживання і починають вести звичайний спосіб життя.

Зоологи ділять ареал проживання білого ведмедя на 4 основних пояси:

  • Ареал постійного проживання. Це регіони, де полярний ведмідь проживає постійно або систематично мігрує.
  • Місця масового проживання хижаків. Це області, де реєструється основна маса тварин.
  • Області залягання вагітних самок. Як правило, це північні області Гренландії, північ Шпіцбергена і Нової Землі, Західне узбережжя Землі Франца-Йосипа, невеликі острови в Карському морі, Північне таймирське узбережжя, ведмежі острови Східного Сибіру. Зустрічаються вони і на Чукотському півострові, а також на прилеглих до нього островах, на острові Врангеля і узбережжі півострова Сімпсона. Помічені місця залягання полярних ведмедиць і на північно-східному узбережжі баффінової землі і на острові Саутгемптон.
  • Території, розташовані південніше основного ареалу проживання, куди білі ведмеді йдуть у відповідний сезон в ході міграції. Як правило, це околиця території материка або прилеглі острови. Там хижаки чекають замерзання проток і зміцнення льодів, після чого самі або за допомогою людей повертаються в ареал постійного проживання.

На самому початку весняного сезону полярні ведмеді можуть мігрувати в бік суші-Ісландії, Скандинавії. Помічають їх і в Анадирській затоці, на Камчатці; добираються полярні хижаки і до півострова Канін, а також до акваторій Японського і Охотського морів.

Адаптація до умов проживання

Розповідь про білого ведмедя дає школярам уявлення про те, яким чином цей великий хижак пристосувався до життя в таких суворих умовах.

Тварина добре пристосована до полювання як на суші, так і у воді. Він легко плаває і пірнає. Дуже густий і щільний хутряний покрив захищає тіло від холодів і намокання при знаходженні у воді. Перетинки між пальцями лап дозволяє тварині впевнено і швидко пересуватися у водному середовищі

. Було встановлено, що ведмеді в змозі розвивати у воді швидкість понад 6 км/год і пересуватися на досить великі відстані. Найважливішу пристосувальну роль відіграє підшкірно-жирова клітковина, що досягає у цих тварин товщини 10 см.полювати хижакові допомагають довгі міцні кігті.

Адаптаційне значення має і забарвлення шерсті тварини – він якнайкраще сприяє маскуванню хижака під час полювання, дозволяючи непоміченим підкрадатися до видобутку. Примітно, що відтінок хутра білого ведмедя змінюється в залежності від зміни пір року. Взимку він білий, а під дією сонячних променів в літній період жовтіє.

Пігменту для додання вовни будь-якого відтінку в організмі немає, шерстинки мають порожнисту структуру. Завдяки цій незвичайній особливості хутро пропускає з усього сонячного спектру тільки ультрафіолетові промені, що робить його надійним утеплювачем. Це ще одна пристосувальна реакція, що дозволяє полярному ведмедю зберігати тепло.

У білого ведмедика добре розвинені органи чуття: у нього гострий зір, тонкі слух і нюх, завдяки чому він за кілька кілометрів може відчути як зачаїлася видобуток, так і потенційну небезпеку.

Добре адаптований північний хижак і до пересувань по льоду. Підошви його лап покриті шерстю, що забезпечує впевнену ходу по слизьких крижинах.

Охоронний статус

Коротке повідомлення про хижака включає і згадка про охорону виду. Полярний ведмідь є легкоуязвімим завдяки високій смертності і повільним темпам розмноження. У зв’язку з цим він занесений як в Міжнародну Червону книгу, так і в Червону книгу Росії. Чисельність тварин у світі на сьогодні становить близько 25000 особин.

За підтримки Уряду Російської Федерації, а також Національного географічного товариства працюють кілька спеціальних проектів і програм, метою яких є вивчення рідкісних видів тварин, що мешкають в країні, в тому числі і полярного ведмедя, і захист біологічних видів. Завдяки цьому Білий ведмідь залишається єдиним з великих хижаків, який дотепер проживає в природних умовах.

Посилання на основну публікацію