Зебри – двох однакових не знайти!

За африканській савані скаче табун смугастих коней, це – зебри. Ця доповідь познайомить з цими тваринами, розповість про них багато цікавого.

опис тварини

Уявити собі зебру дуже просто. Це чорна в білу смужку кінь. Її забарвлення дуже схожий на морську тільняшку. У висоту вона виростає до 1,3 метрів, довжина тулуба – до 2,5 метрів, а важить ця конячка 350 кг.

Цікаво, що у всій Африці не зустріти двох однакових зебр. Забарвлення кожної неповторний, як відбитки пальців.

Де і як живе зебра

Ці тварини живуть тільки в Африці. Вони розселилися по всьому континенту. Їх можна зустріти в горах, савані і пустелі.

Повідомлення про зебру для навколишнього світу в 3 класі.

Пустельних зебр залишилося дуже мало, тому вони занесені до Червоної книги.

Зебри живуть табунами по 6-10 особин. У кожній групі тільки один самець, всі інші – самки жереб’ят.

Смугасті коні не мають постійного місця проживання. У пошуках нових пасовищ і води вони постійно переходять з місця на місце. На чолі табуна – сама доросла самка, за нею йдуть інші зебри, хід замикає самець, який оберігає табун від небезпек.

Харчуються ці тварини Африки травою, молодий порослю чагарників, листям нижніх гілок дерев.

Зебри дуже люблять валятися в пилу. Так вони купаються і позбавляються від паразитів. Смугасті конячки дружать з маленькою пташкою, яка називається бичачий дятел. Вона сідає на зебру і дзьобом вибирає з її шкури шкідливих комах.

Зебра спокійно пасеться в суспільстві інших тварин – буйволів, антилоп, газелей, жирафів і навіть страусів.

У дикій природі смугаста кінь доживає до 30 років, в неволі – до 45.

розмноження

У віці двох років молода самка вже може привести потомство. Зазвичай спаровуються зебри в сезон дощів. Вагітність самки триває рік, народжується найчастіше одне дитинча, дуже рідко – два.

Протягом півгодини новонароджений малюк встає на ніжки, а всього через годину може бігати за мамою. Харчується лоша молоком матері до року, хоча вже в двомісячному віці спокійнісінько щипає травичку.

Ці тварини водяться в африканських саванах і навіть горах.

природні вороги

Хто нападає на зебру? Її головний ворог – африканський лев. Також на зебру нападають інші хижаки Африки – гепарди, леопарди, тигри, на водопої їй загрожує алігатор, малюки часто гинуть від гієн.

Природа, щоб захистити зебру, нагородила її відмінним зором і слухом. До того ж зебра дуже полохлива і обережна. Коли табун пасеться або відпочиває на водопої, одна-дві смугасті коні чергують, уважно оглядаючись і прислухаючись. При найменшій тривозі вони дають сигнал і весь табун тікає. Зебра скаче зі швидкістю 65 км / год, вона петляє не гірше зайця, різко змінюючи напрямок і не даючи хижакові схопити себе.

Захищаючи лошат, дорослі зебри встають на диби, кусаються і брикатися.

Це цікаво

Хто знає, що:

африканська зебра вміє гавкати, як собака;
молоко зебри рожевого кольору;
на смугасту кінь ніколи не сідає смертельно небезпечна муха цеце;
зебру не виходить приручити, хоча вона і може жити в неволі в зоопарках.

...
ПОДІЛИТИСЯ: