Єхидна – австралійський звірок, схожий на дикобраза

Єхидна. І це зовсім не «обзивалки». Це рідкісне і дивовижне тварина – мешканець далекої Австралії. Товстеньке і носатий створення з довгим язичком. Народжується з яйця, але харчується молоком.

Австралійська єхидна відноситься до ссавців. Назва з грецької перекладається як «швидкий мову» або «колючий». Зачувши наближення або шарудіння, тварина стає нерухомим і мало відрізняється від навколишнього середовища. У цій доповіді розповідається про незвичайне звірку, схожому на дикобраза, тому що у нього є і шерсть, і колючки.

опис

Австралійська єхидна – володар темно-коричневої шубкою з жорсткими волосками, що стирчать. На спинці і боках – великі голки, як у дикобраза, чорні на кінцях і жовтуваті біля основи, розміром 5-6 см.

Колючий представник тваринного світу Австралії.

Непомітний і маленький хвостик розміром в 1 см також покритий пучком голок.

Доросла тварина – розміром всього 40-60 см в довжину, вагою в 5-7 кг. Замість губ і носа – витягнуте рильце-хоботок, піднесений догори. Зубов немає, а рот у єхидні такий маленький, що вона не здатна його відкривати, щоб схопити здобич. На 15 і більше сантиметрів єхидна висовує язик – липкий і довгий, і знову його втягує тільки з прилип їжею.

Має потужні і сильні, короткі лапи з кігтями. Найширший і дуже довгий кіготь є на 2-му пальці задніх лап, який приблизно рази в 3-4 довше, ніж інші. Вчені багато міркували: для чого єхидно такий довгий «інструмент»? Виявилося – для туалету. За колючим шубкою ссавцю важко доглядати. Вилизувати, як це прийнято у звірів, вона не може. М’які «долоньки» єхидні також не пристосовані для чищення, гострими голками тварина може себе поранити. Чистити шерсть, яка росте між голками, їй допомагають ці довгі кігті задніх лап.

Як живе і чим харчується?

Австралійська єхидна – нічний і дуже потайливі тварина. Цілий день спить, тому за нею в природному середовищі спостерігати дуже важко. Має відмінний слух і нюх, але слабкий зір.

Живе єхидна в норах. Сама собі їх риє в густих заростях чагарникової рослинності. Поживне меню звірка – це терміти, мурахи, безхребетні хробаки і молюски. Єхидна прекрасний плавець, але бігає погано.
При великих похолодання австралійська єхидна впадає в сплячку. При цьому запаси жиру під шкірою дозволяють тварині обходитися без їжі місяць і більше. Відпочивати влаштовується і під камінням, і під корінням рослинності, і в дуплах повалених дерев.

Австралійська єхидна стрімко ховається від своїх переслідувачів, зариваючись в землю. Згортання в клубок – ще один спосіб захисту. Стривожені тварина видає звуки, що нагадують рохкання.

Австралійська єхидна риє землю пазурами.

Як виводить потомство?

1 раз на рік самка відкладає єдине яйце. Його величина як велика горошина, і воно має м’яку шкаралупу. Тварина лягає на спинку і, штовхаючи яйце рильцем, котить по черевця в сумку, що з’явилася на животі. Через 10 днів з яйця з’являється малюк, голий і зовсім без колючок, вагою в полграмма. Єхидна-мама годує дитинча дуже густим молоком, яке утворюється на шкірі її черевця. Малюк злизує його довгим язичком, росте дуже швидко. Через 2 місяці звірок важить вже 400 г, його вага збільшується в тисячу разів. Перебування дитинчати в сумці тепер небезпечно через початківців рости голок, і самка спеціально для нього риє «дитячу» нору. Приходить годувати дитинча 1 раз в 5-10 днів і робить це до 6-ти місяців.

На монеті в 5 австралійських центів є «портрет» його вб’є. Забавна Міллі, теж єхидна, була в Сіднеї символом Олімпіади 2000 року.

...
ПОДІЛИТИСЯ: