Страус ему – бігає, але не літає

Тваринний світ Австралії дуже цікавий. Багато представників фауни унікальні і не зустрічаються більше ніде на планеті (ендеміки). Це – кенгуру, вомбат, єхидна, сумчастий диявол, качконіс, коала. Найбільша австралійська птах – страус Ему. Вона також мешкає тільки в на цьому континенті. Дане повідомлення познайомить з цим дивовижним пернатим істотою.

Опис і місце проживання

Зовні ему дуже схожий на африканського страуса. Таке ж велике тулуб з густим коричнево-сірим оперенням, довга шия, маленька голова і високі потужні трипалі ноги. У висоту ему виростає до 1,8-1,9 метрів, при цьому важить 45-55 кг.

Крила у птахів недорозвинені – всього 25 см в довжину, тому не можуть підняти в повітря велике тіло.

Повідомлення про австралійського страуса.

Поширений ему майже по всій території материка, а також на острові Тасманія. Віддає перевагу степу, напівпустелі і чагарникові зони. Уникає лісів. Але австралійський ему часто навідується в поля поласувати зерновими і псує посіви. За це його не люблять місцеві фермери.

Спосіб життя

Ему довго не засиджується на одному місці, а кочує в пошуках їжі. Харчуються птахи рослинами, насінням, комахами і дрібними ящірками. Можуть довго обходитися без води.

Живуть вони невеликими групами по 7-10 особин. Розмовляють між собою гучними звуками, схожими на барабанний бій, «бум-бум» або рохкання. Вночі сплять дуже неспокійно, прокидаючись по 6-8 разів.

Природних ворогів у дорослого ему немає. Птах дуже добре бачить і чує, тому на відстані декількох сот метрів може визначити небезпеку, від якої тікає зі швидкістю 50 км / год, роблячи гігантські триметрові кроки. Якщо знадобиться, то ему може і відбитися своїми потужними ногами. Але за яйцями і пташенятами ему полюють собака дінго, яструби, орли.

У дикій природі птиці доживають до 20 років.

розмноження

Самка починає паруватися і нести яйця після 2-х років. Шлюбний період припадає на вересень, коли в Австралії починається весна. Самець готує зручне гніздо, в яке самка відкладає 10-15 яєць і після цього недбайлива матуся назавжди покидає сім’ю. Висиджує яйця і ревно дбає про пташенят ему-батько.

Насиджування триває 55-60 днів, і в цей час він майже не встає з гнізда, тільки зрідка розминає ноги, роблячи 3-хвилинні пробіжки. Такий суворий режим призводить до того, що самець худне на 15-18 кг.

Маленькі ему швидко ростуть. Вони знаходяться біля батька приблизно до року, а потім назавжди його залишають, утворюючи нові групи.

Очі ему більше, ніж мозок.

Це цікаво

Зовні самці і самки нічим не відрізняються. Тільки за їхньою поведінкою досвідчений фахівець може визначити стать птиці.
Ему часто ковтає камені, скло, шматочки металу. Вчені вважають, що ці предмети допомагають перетравлюватися їжі в шлунку австралійського страуса.
Око ему більше, ніж його мозок.
Ему не любить піску і пилу. Купається в воді і добре плаває.
Австралійський страус не приховує голову в пісок, а в разі небезпеки він просто тікає.
Найдивовижніша здатність ему – пристосовуватися до різних температур повітря. Вони спокійно переносять перепади від мінус 5 ° C до плюс 45 ° C.
Яйця ему темно зеленого або синього кольору. Важить одне яйце 700-900 грам, що приблизно дорівнює 10-ти курячим яйцям.
М’ясо та яйця ему дуже смачні.

...
ПОДІЛИТИСЯ: