Степовий орел – хижий і вірний

На території Росії мешкає понад 780 видів пернатих. Багато занесені в Червону книгу. Один з найбільш великих пернатих хижаків – степовий орел. Місця його проживання – переважно степу: в Росії це райони Нижнього Поволжя, південь Середньої і Західного Сибіру, ​​Прикаспійська низовина.

Особливості

Хижак має темно-коричневе забарвлення, короткий хвіст округлої форми. На потилиці у птиці – невелика пляма рожевого відтінку. Його розміри можуть відрізнятися в залежності від різновидів особини. У молодої птиці на нижньому боці крила – вузька біла смужка, яка зберігається протягом перших років життя. Саме завдяки цій смужці можна легко відрізнити степового орла від інших видів.

Довжина тіла – 85 сантиметрів.
Розмах крил близько 3 метрів.
Вага птиці – від 2 до 5,5 кілограм.
Самки значно більші за самців.
Тривалість життя – 40-50 років.
Степовий хижак воліє відкриті простори. Гнізда зазвичай влаштовує на землі. Птах має слабкі пальці і короткі кігті, через що нападати може тільки на порівняно невеликих тварин. Харчується орел переважно полівки, ховрашками, хом’яками, зайцями. Зимувати відлітає в Закавказзі, Індію або Африку.

розмноження

Живуть степові орли осіло парами. Іноді птах для кладки влаштовується на лініях електропередач. Це нерідко спричиняє загибель. Степовий орел легко захоплює гнізда ворон або соколів і добудовує їх до необхідних розмірів. Розмножується птах тільки раз на рік. У кладці буває до 3 яєць. Насиджування може тривати від 35 до 45 днів.

Турбота про майбутнє потомство цілком лягає на самку. Батько сімейства в цей час постачає її кормом. Пташенят, що вилупилися мати лише деякий час ще продовжує зігрівати своїм теплом, а потім теж починає відлучатися в пошуках здобичі. Батьки завжди виявляють зворушливу турботу про своє потомство. Пташенята ж з самого народження демонструють агресивний характер. Вони часто сваряться через їжу. Сильні навіть заклёвивают слабших пташенят, а потім поїдають їх.

Як тільки вилупилася потомство піднімається на крило, воно починає полювати самостійно, але ще деякий час продовжує користуватися підгодівлею батьків. Статевої зрілості птахи досягають у віці 4 років. Кочовий спосіб життя ведуть до тих пір, поки не знайдуть собі пару. Вірність своєму партнеру зберігають до кінця життя.

загроза зникнення

Незважаючи на свою силу степові орли є вразливою ланкою в екологічному ланцюжку. У своїх доповідях вчені часто згадують, що для нормального існування цього птаха потрібно територія не зачеплена людською діяльністю. Через те, що степові простори все частіше перетворюються на орні землі чисельність популяції степового орла різко скоротилося. На організм птиці мають шкідливий вплив хімічні речовини, винищення гризунів. Якщо не вжити термінових заходів, то дуже скоро цей вид пернатого хижака може зникнути зовсім.

����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������°����¯�¿�½������³����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������·����¯�¿�½������º����¯�¿�½������°...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Які бувають танці?