Сова – нічна мисливиця

Сови – це великі хижі птахи, які поширені майже по всій земній кулі. У світі налічується понад 420 видів сов. Цих птахів легко відрізнити по характерному зовнішньому вигляду.

Зовнішній вигляд

Головна відмінна риса сов – це великі круглі очі, які розташовані не з боків голови, як у інших птахів, а спереду. Сова не може ними рухати і обертати, вони нерухомі і весь час спрямовані вперед. Зате голова у цих птахів дуже рухлива – сова може легко крутити нею в різні боки. З боків голови часто є пучки з пір’я, які нагадують вушка.

Яструбині сови на гілках.

Дзьоб невеликий, гострий, загнутий вниз. Лапи короткі з гострими гачкуватими кігтями. Крила великі, а хвіст короткий. Пір’яний покрив у сов густий і м’який. Забарвлення пір’я неяскрава, найчастіше коричневого або сірого кольору з строкатими плямами. Таке забарвлення дозволяє птахам залишатися непомітними в природних умовах.

Більшість сов – це досить великі птахи. Найбільша – пугач. Він може досягати висоти 70 см, а розмах крил – 180 см. Але є і невеликі сови. Наприклад, довжина тіла гороб’ячого Сичик не більше 20 см, а розмах крил – 45 см. Зазвичай самки більші за самців.

поширення

Сови водяться не тільки в Росії. Вони живуть у всіх частинах нашої планети, крім Антарктиди і декількох островів. Ці нічні птахи добре пристосувалися до найрізноманітніших умов проживання. Їх можна зустріти в лісах, в горах, в пустелях і в тундрі.

Майже всі сови – це птахи осілі, восени вони не відлітають в інші краї. Тільки кілька видів є перелітними, серед них добре всім відома вухата сова.

живлення

Ці птахи – нічні мисливці. Зазвичай вони харчуються комахами і невеликими гризунами – мишами, полівки та іншими. Відмінно бачать в темноті, у них дуже чуйний слух, а політ майже беззвучний. Завдяки цим якостям їх полювання майже завжди успішна.

Сови використовують кілька способів полювання:

Тихо літають по нічному лісі, іноді скрикують, лякаючи дрібних тварин, а почув шарудіння, швидко хапаю видобуток.
Тихо сидять на дереві і прислухаються, а почувши плач або шурхіт, швидко злітають з гілки і хапають здобич.
Рибні сови ловлять рибу лапами прямо з води і утримують її гострими кігтями.
Сипуха зловила мишку.

Тільки деякі сови відправляються на полювання вдень, наприклад, полярна, яструбина і гороб’ячий сичик.

розмноження

Один раз на рік ці птахи виводять пташенят. Вони відкладають яйця в дуплі, щілині дерева або в якому-небудь старому пташиному гнізді. Самка сама висиджує яйця протягом місяця. Пташенята вилуплюються опушеними, але сліпими і глухими. Вигодовують пташенят обоє батьків. Коли пташенята дорослішають, їх пушок змінюється на пір’я, і ​​вони відлітають з батьківського гнізда.

Совенята відпочивають.

Цікаві факти про сов

Сови – дуже незвичайні птахи, ось кілька цікавих фактів для доповіді про них:

Чи не розрізняють кольори і все бачать в чорно-білому кольорі.
Вони добре бачать не тільки в нічний час, а й днем.
Ніколи не збираються в зграї.
У них дуже хороший слух, вони чують в чотири рази краще, ніж кішка.
Приблизно 10 тисяч років тому на Кубі була оселилася гігантська сова. Її зріст сягав 120 см. Вона не вміла літати, так як її крила були дуже маленькими, але зате вона вміла дуже швидко ходити. Гігантська сова полювала на дрібних тварин, наздоганяючи їх швидкими кроками.

����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������°����¯�¿�½������³����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������·����¯�¿�½������º����¯�¿�½������°...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
etc. – що це таке?