Летяга – вільна білка попригушка

Тваринний світ сповнений рекордів. Яка тварина повільне, черепаха? Ні, це – лінивець. А хто бігає швидше за всіх? На суші – це гепард, який в гонитві за здобиччю розвиває швидкість до 120 км / год, під водою – риба парусник, яка може плисти зі швидкістю 110 км / год. А хто далі всіх стрибає? При цьому питанні все відразу згадують кенгуру, довжина стрибка якої становить 13 метрів, або антилопу импала, яка здатна стрибнути на 12 метрів в довжину. Але ніхто не згадує маленького звірка, який ставить справжні рекорди зі стрибків. Це – білка-летяга. Вона мешкає по всій Євразії. Доповідь докладніше розповість про цю тварину.

Опис зовнішнього вигляду

Зовні летяга дуже схожа на білку – така ж невелика мордочка з виразними чорними очима, округлі вушка, але без пензликів, лапи з короткими гострими нігтями, пишний хвіст, м’яка ніжна шерсть сріблястого кольору з рудуватим відтінком. Летяга – невеликий звір, довжина її тіла в середньому становить 18-20 см, хвіст – 11-13 см, важить вона не більше 200 грам.

Повідомлення про літаючу білку.

Її головний козир – шкіряна перетинка між задніми і передніми лапами. Ця перетинка грає роль парашута під час стрибків летяги. Коли звір стрибає, він притискає до тулуба задні лапки і розставляє в сторони передні, випростуючи перетинку. У вигляді такого трикутника летяга планує з дерева на дерево на відстань 50-60 метрів!

Житла і повадки

Фінляндія, Латвія, Естонія, Монголія, Росія, Китай, Корея – країни, де поширена летяга. Місце її проживання – тайга і змішані ліси. Тварини воліють селитися там, де найчастіше зустрічаються такі листяні дерева, як береза ​​і вільха, люблять ліщину.

Це дуже моторний і швидкий звір, провідний нічний спосіб життя і вміє відмінно маскуватися, тому його повадки поки вивчені мало. Про летягу відомо, що:

селиться вона в дуплах дерев на висоті не менше 3-х метрів від землі;
харчується нирками листяних дерев, хвоєю, корою молодих пагонів, кедровими горішками, грибами, ягодами, улюблені ласощі – вільхові та березові сережки;
в зимову сплячку не впадає, хоча в сильні морози воліє сидіти в дуплі і харчуватися зробленими влітку запасами;
її природні вороги – куниця, соболь, ласка, рись, сокіл;
в природному середовищі летяга живе 5-10 років.
розмноження

Летяги все життя живуть парами. Самка виводить потомство 1-2 рази на рік, на початку весни або на початку літа. Вагітність триває місяць. За один раз народжується 2-4 бельчонка. Малюки з’являються на світ сліпими і безпорадними, але ростуть швидко і вже через 40 днів здатні здійснювати свої перші 10-20 метрові стрибки.
Рекордсмен по довжині стрибків.

Летяга і людина

Хутро летяги дуже тонкий і неміцний, тому господарської цінності він не становить. Полюють на неї тільки з спортивного інтересу. Але вистежити моторного, обережного, а головне – нічного звірка не так просто, тому більшою проблемою є скорочення її природного природного ареалу за рахунок вирубки лісів. Але поки чисельності білки-летяги нічого не загрожує.

У неволі містити її дуже складно, тому що вона потребує великих просторах.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Що таке зоряний дощ?