Доповідь про північного оленя

Північний олень – одне з найкрасивіших тварин Півночі. Його можна зустріти в тундрі Крайньої Півночі, Гренландії, Скандинавії та Сибіру. Тривалість їх життя приблизно 20 років.

Олень важить 100-200 кг. Його довжина від 1.85 до 2.2 метра, а висота в холці 1.5 метра. Рогу є і у самців, і у самок. Самці скидають роги в листопаді-грудні, а самки – в червні. Потім роги відростають знову.

Повідомлення про північного оленя.

Дуже широкі копита оленів розділені на дві великі половинки. Така форма копит дозволяє легко переміщатися по пухкому снігу або слизькій землі. Гострим краєм копита олень може шкребти лід і добувати харчування.

Щоосені в тундрі стає важко знаходити їжу і північні олені пересуваються в лесотундру або тайгу, де можна сховатися від завірюхи і знайти їжу. Це переселення триває 1-2 місяці. За цей час тварини проходять від 200 до 750 кілометрів. Олені рухаються великим стадом, за яким на деякій відстані йдуть вовки. Якщо якась тварина відіб’ється від стада або захворіє, вони його з’їдять.

Шерсть на тілі коротка з густим підшерстям. Восени олені линяють, і у них відростає зимова шуба. Це світла, майже біла довга шерсть. Тільки на морді, спині і ногах вона залишається темно-сірої.

Коли сонце починає припікати і комарі і мошки нападають на оленів, вони знову переміщаються. Влітку в стаді народжуються оленята, кожен з яких важить близько 6-7 кілограм. На голові оленяти видно дві шишки, з яких потім починають зростати роги.

За рік олені з’їдають близько 120 видів рослин, серед яких 50 видів лишайників. Взимку за добу один олень з’їдає 4-5 кілограмів лишайника, добуваючи його під снігом за допомогою копит. Їжею в зимовий час оленів є також яйця птахів, м’ясо лемінгів, морські водорості. Влітку харчування північних оленів стає більш різноманітним. Вони годуються всілякими травами, грибами, пагонами карликових верб і беріз.

Північні олені вважаються прирученими. Однак ведуть полудикую життя, адже саме людина слід за оленем в його постійних мандрах, а не навпаки. Люди отримують від оленів харчування і одяг, що захищає від холоду. Олень є незамінним засобом пересування в умовах північного бездоріжжя.

����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������°����¯�¿�½������³����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������·����¯�¿�½������º����¯�¿�½������°...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Що таке кардамон?